Antena Meniu Search
x

Video Deşi în Braşov parcarea e gratuită duminica şi pe timpul nopţii, şoferii continuă să fie taxaţi

La Brașov, firma care administrează parcările din municipiu percepe bani pentru staționarea vehiculelor chiar și în perioadele în care autoritățile au decis că parcarea este gratuită.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 10.03.2021, 14:02

Vezi și

Mulți dintre turiști și chiar localnici nu știu că, la Brașov, parcarea e gratuită duminică și pe timpul nopții. Și ajung să o plătească, cu toate că regulamentul local pentru acest serviciu prevede explicit altceva.

Gestionarea parcărilor publice din Brașov a fost scoasă la licitație în 2017. Contractul pentru concesionarea parcărilor a fost semnat abia în septembrie anul trecut. A intrat în vigoare două luni mai târziu și totul era clar: parcarea se plătește la Brașov, timp de 24 de ore pe zi. 

S-a schimbat conducerea Primăriei, s-a schimbat și regulamentul de parcare: parcarea la Brașov e gratuită, în timpul săptămânii, între orele 20 și 8 și, în plus, toată duminica. Schimbarea a fost trecută în Regulamentul local de parcare, dar contractul cu firma nu a fost și el modificat. Și nici plăcuțele care îi amenință pe șoferi cu amenda.

"Autotaxare, de luni până duminică, timp de 24 de ore pe zi, sub sancțiunea unei amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei" - astfel de panouri sunt montate în toate parcările din municipiul Brașov și ajung să îi inducă în eroare pe toți cei care, fie că sunt localnici, fie că sunt turiști, plătesc taxa de parcare întreaga duminică, în timpul zilei.

Primăria anunţă că va merge în instanţă

Şofer: "E chestia că n-am știut. Acum, vă mulțumim de informație și bănuiesc că pe viitor n-o să mai facem chestia asta."

Legal, nimeni nu-i poate amenda pe șoferi pentru că nu au plătit parcarea duminică sau pe timpul nopții, câtă vreme regulamentul local zice că parcarea e gratuită, în aceste intervale. Firma care a luat în concesiune acest serviciu, de la Primărie, se prevalează de contractul semnat cu autoritățile locale, care spune altceva decât regulamentul:

"Activitatea de organizare și exploatare a parcărilor cu plată de pe domeniul public al municipiului Brașov se desfășoară de societatea noastră, în calitate de concesionar, strict în baza contractului de concesiune încheiat cu UAT Municipiul Brașov, în calitate de concedent. (...) Drept pentru care, orice modificare a modalității în care se derulează prestarea acestor servicii, trebuie sa fie clar precizată la nivel contractual, așa cum este prevăzut și în cadrul contractului de concesiune încheiat între părți."

Allen Coliban, primar Brașov: "Vom contracta servicii de reprezentare în instanță, din partea unei case de avocatură, astfel încât să ne luptăm cu toate armele pentru aplicarea regulamentului."

Contractul pentru concesionarea administrării parcărilor din Brașov este semnat pentru o perioadă de zece ani, începând din 2020.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Deşi în Braşov parcarea e gratuită duminica şi pe timpul nopţii, şoferii continuă să fie taxaţi