Antena Meniu Search
x

Deţinuţii devin din ce în ce mai căutaţi pe piaţa muncii

Deţinuţii au spart piaţa muncii. Lucrează, în afara penitenciarelor, cot la cot cu oamenii liberi.

Vezi și

Deţinuţii au spart piaţa muncii. Lucrează, în afara penitenciarelor, cot la cot cu oamenii liberi. Doar că, pentru ei, sfârşitul programului înseamnă întoarcerea în celulă. Cinci deţinuţi de la Jilava muncesc într-un service de biciclete de la marginea Capitalei. Sunt bine pregătiţi şi dispuşi să facă o muncă nu foarte căutată de ceilalţi. Câştigă şi bani, dar şi zile libere. Angajatorul spune că, deşi statul nu îi oferă niciun avantaj, vrea să-i păstreze şi după ce se vor elibera. 

Pe tânărul din imagini îl vom numi Laurenţiu. La fel ca el, alţi aproape 80 de deţinuţi de la Jilava aşteaptă răsăritul soarelui pentru a deveni oameni liberi. Sunt cei care pot ieşi la muncă fără să fie însoţiţi de poliţişti şi sunt căutaţi de angajatori. Cinci dintre ei au ajuns să lucreze într-un service pentru biciclete. Sunt luaţi cu maşina de la penitenciar. Li s-au redus pedepsele pentru condiţiile grele de detenţie, dar nu suficient pentru a fi liberi. Laurenţiu a primit patru ani pentru tâlhărie. 

"Eram student, la muncă. Nu trăiam din infracţiuni. Eu sunt un infractor şi aş fi pasibil oricand... Vă daţi seama, a fost o greşeală."

Printre cei care ies la muncă la atelierul de reparaţii este şi un fost poliţist. A primit şase ani pentru trafic de influenţă. Nu a vrut să fie filmat. 

Pe acelaşi subiect

În schimb, Ovidiu mai are două zile şi intră în comisia de liberări condiţionate. Vrea să scape din puşcărie şi promite că nu va mai călca niciodată în celulă: "Mă duc acasă la familie."

Din banii pe care îi primesc deţinuţii, peste jumătate rămân la penitenciar. Restul li se depune în două conturi: unul pentru cheltuieli, iar altul pe care îl vor putea accesa când ies din închisoare.

Şeful atelierului de biciclete recunoaşte: : "În baza contractului cu penitenciarul, la care se mai adaugă transportul, echipamentul, hrana, mă costă mai mult decât un om de pe piaţa liberă. Diferenţa e că pe piaţa liberă nu găsesc un om."

Aproape 2000 de lei îl costă lunar pe angajator să aducă un deţinut la muncă. 

Pentru zilele lucrate, deţinuţilor li se scade din pedeapsă. Singurul avantaj al angajatorului este că nu plăteşte asigurarea de sănătate, care rămâne în sarcina penitenciarului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Deţinuţii devin din ce în ce mai căutaţi pe piaţa muncii