Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dezastrul de la incineratoarele de deșeuri, pericol pentru sănătatea oamenilor (Video)

În urmă cu o lună și jumătate, vă prezentam la Observator situația revoltătoare din Olt. Câțiva saci de deșeuri medicale aruncați la întâmplare pe un câmp de lângă Slatina scoteau la iveală amorțeala și incompetența celor care ar trebui să ne protejeze sănătatea. Promisiunile s-au ținut lanț. Ba chiar Ministerul Mediului a dat asigurări că asemenea practici nu vor mai fi tolerate. Astăzi, Observator vă arată cât valorează promisiunile lor. 

de Cristina Oprea

la 02.10.2020 , 21:41

  • Promisiunile autorităților nu au fost îndeplinite.

Așa arată acum terenurile pe care, în urmă cu o lună și jumătate, au fost descoperiți saci cu deșeuri medicale. Nu s-a schimbat mare lucru, deşi între timp Poliţia a deschis anchetă penală, iar Ministerul Mediului a pornit și el verificări. 

Deși accesul spre terenurile pe care erau abandonate deșeuri a fost blocat cu o barieră, sistemul a fost deja vandalizat. 

Imaginea din teren este diferită de ce se vede din biroul Gărzii de Mediu Olt. Oficial, pe acest teren nu mai sunt deşeuri medicale.

Vezi și

Evidențiem ultimul pasaj din răspunsul Garzii de Mediu în care se spune că nu mai sunt deșeuri medicale. Iar incineratorul din Slatina, amendat în urmă cu o lună pentru nereguli grave, nu a mai fost controlat. 

Aura Mandache, Garda de Mediu: În afară de verificările din luna august, care au început cu 6 august și au fost finalizate în data de 18 august, nu am mai făcut alte verificări.

Am mers noi până la sediul firmei care otrăvește aerul din Slatina. Patronii nu ne-au deschis ușa și nici la telefon nu au avut timp să ne dea detalii. 

Patron firmă: Nu mai sunt disponibil, domnişoară, nu mai sunt. La revedere, hai! 

Așa că am luat la picior împrejurimile. Aparent, incineratorul de deşeuri medicale funcţionează în continuare. 

Imaginea dezastrului ecologic se vede chiar aici, pe terenul fostului abator, aflat în imediata vecinătate a incineratorului. În stratul gros de cenușă și funingine găsim oseminte de animale, parțial arse. Și, deși activitatea incineratorului este, teoretic, suspendată, chiar în aceste momente coșul fumegă.

Potrivit Gărzii de Mediu, deșeurile găsite în august au fost neutralizate la un incinerator din Prahova. Sursele Observator au surprins imagini dezastruoase și aici. Sacii cu gunoiul periculos zac la voia întâmplării în curtea firmei prahovene, şi nu în zone speciale, cum spune legea. Pentru aceste nereguli, societatea a fost amendată cu 55 de mii de lei. 

Unul din cinci români moare din cauza poluării, potrivit unui raport al Agenţiei europene de mediu. 

Cele mai afectate zone sunt în marile oraşe: Bucureşti, Constanţa, Brăila şi Turnu Măgurele.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Dezastrul de la incineratoarele de deșeuri, pericol pentru sănătatea oamenilor (Video)