Antena Meniu Search
x

Video Dezlegarea la pește de Florii poate veni la pachet cu un drum la spital. Semnele care dau de gol carnea stricată

Are balta peşte şi pescăriile sunt pline. Doar că, în prag de Florii, Poliţia şi Protecţia Consumatorului au mers în mai multe pieţe din Capitală şi au confiscat o tonă şi jumătate de peşte, ţinut în condiţii mizerabile.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 07.04.2023, 20:44

Vezi și

Peşte ţinut în lăzi murdare, direct pe podea, fără acte de provenienţă şi certificat sanitar-veterinar. Asta au găsit poliţiştii şi comisarii de la Protecţia Consumatorului în mai multe pieţe din Bucureşti. În urma controalelor, a fost confiscată o cantitate uriaşă: peste o tonă şi jumătate de peşte. Iar amenzile depăşesc 50.000 de lei.

Cum vezi dacă peştele e stricat

Imaginile vin cu doar două zile înainte de sărbătoarea Floriilor, când creştinii care au ţinut post au dezlegare la peşte. Tocmai de aceea este important să învăţăm cum alegem marfa. "La urechi trebuie să aibă o culoare roşie şi la ochi să fie limpezi, să nu aibă pete albe", spune Alex Daniel, vânzător pescărie.

Şi în cazul peştelui congelat trebuie să fim atenţi, altfel putem ajunge de la masa de Florii direct la spital, cu toxiinfecţie alimentară. "Trebuie să nu fie moale, să fie congelat congelat. Nu trebuie să aibă umezeală, să nu fie moale când apeşi pe el", adaugă Alex Daniel, vânzător pescărie.

Pe acelaşi subiect

Preţuri la magazin: cât costă 1 kg de peşte

În hale şi magazine, e deja un adevărat furnicar. Preţuri sunt pentru toate buzunarele: un kilogram de scrumbie costă 30 de lei, unul de crap - 35 de lei, somnul - 38 de lei. Iar icrele de crap se vând cu 120 de lei kilogramul.

"Românii consumă, în medie, 8 kilograme şi jumătate de peşte în fiecare an, o cantitate de trei ori mai mică faţă de media Uniunii Europene. Mai puţin decât noi mănâncă doar bulgarii, 3 kilograme anual. Cel mai mult se consumă în Portugalia, 76 de kilograme în fiecare an", spune Cristina Filip, reporter Observator.

La nivelul Europei, fruntaşi sunt Islandezii cu 90 de kilograme, iar la nivel mondial cei mai mari iubitori de peşte şi produse din peşte sunt japonezii. La capitolul preferinţe în farfurie, câţi români - atâtea gusturi şi reţete: doradă la cuptor, cu lămâie, condimente, sare piper, păstrăv la cuptor cu legume ori somon la cuptor sau pe planşă.

Târg de Florii cu pește gata preparat

Gospodinele care nu vor să stea în bucătărie de Florii pot îmbina utilul cu plăcutul: să se plimbe în parc şi să savureze o porţie de peşte. În parcul IOR din Capitală, sunt mese şi tarabe întinse cu zeci de bunătăţi apetisante. "Avem doradă, avem biban de mare, păstrăv, crap, somon. Avem plachie, saramură de peşte, avem borş moldovenesc. Deci, pentru Florii avem toate categoriile de preparate", arată un comerciant. 

Însă cine nu găteşte acasă, plăteşte mai mult. "De obicei, gătim, dar nu ne dăm deoparte să luăm şi ceva de la târg", spune un român. "În funcţie de gramaj, diferă. La doradă este 40 de lei suta de grame, la scrumbie este undeva la 15 lei suta de grame, ajunge undeva la 25-30 de lei, iar la hamsie este 12 lei suta de grame", explică un vânzător.

Târgul va fi deschis inclusiv duminică şi, pentru că vremea se anunţă frumoasă, sigur balta va avea peşte şi comercianţii - clienţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Dezlegarea la pește de Florii poate veni la pachet cu un drum la spital. Semnele care dau de gol carnea stricată