Antena Meniu Search
x

Video "Ajungem chiriaşi în casele noastre". Fermierii ameninţă că blochează Bucureștiul dacă nu li se îndeplinesc patru cerințe

Ajunşi la capătul răbdării şi cu afacerile în pragul falimentului, fermierii au scos în stradă tractoarele. Mai multe puncte vamale au fost blocate. Agricultorii cer taxe vamale pentru grânele ucrainene, culoare clare de trecere şi controlul calităţii. Până acum, doar Polonia a reuşit să oprescă temporar importurile de cereale din Ucraina.

de Adrian Obreja

la 07.04.2023, 19:17

Vezi și

Revoltă şi utilaje în stradă. Peste zece mii de agricultori au blocat vămi şi au paralizat ţara. La Târgu Mureş, mitingul a degenerat după ce forţele de ordine au încercat să-i blocheze pe fermierii care nu aveau autorizaţie să intre în centrul oraşului cu tractoarele.

La Galaţi, agricultorii s-au încolonat de la prima oră şi au pornit cu utilajele spre vama Oancea.

Adrian Oberja, reporter Observator: Se circulă cu viteză redusă pentru a se bloca drumurile care duc spre vămi. Spre exemplu, aici, la Galați, pe E87, drumul care duce la vama Giurgiulesti, se circulă cu viteză redusă. Un sens este deja blocat de către TIR-urile ucrainene care sunt aici de câteva zile, iar celălalt sens, acum, de către agricultorii din județ.

Oamenii acuză că sunt în pragul falimentului de când Ucraina îşi exportă grânele fără taxe

Pe acelaşi subiect

Daniel Ciufureanu: E un aflux masiv de cereale din Ucraina către România, care nu doar tranzitează așa cum inițial s-a convenit. Până și în târgurile sătești, aprope săptămânal vin TIR-uri cu cereale și se vând la sac sau la banița. 

Romeo Burciu: În ritmul în care merge agricultura românească, vom ajunge în următorii doi, trei ani să stăm chiriași în casele noastre! 

Iulian Guiţă: Nu avem pe nimeni să lupte pentru noi, să fie alături de noi!

La Ruse, Podul Prieteniei a devenit podul solidarităţii între cultivatorii români şi bulgari. Protestatarii au dat foc unui stup vopsit în culorile steagului Ucrainei

În Constanţa, fermierii se plâng că recoltele lor putrezesc în silozuri, în timp ce portul e plin cu cerealele vecinilor

Teodor Ichim: Cerem separarea fluxurilor. Produsele românești să meargă pe un flux, produsele ucrainene să meargă pe alt flux. A două revendicare, trebuie să avem o transabilitate foarte clară a produselor din Ucraina.

Cornel Marin, agricultor Constanta: Grânele noastre stau în hambar, iar granele ucrainene au umplut Portul Constanța. Sunt produse modificate genetic, pesticidele și îngrășămintele sunt foarte ieftine la ei și își pot permite să vândă cu un preț foarte mic.

În vestul ţării, fermierii au plecat în marş către Vama Nădlac 2. Protestul a mărit timpul de aşteptare la frontieră.

În Capitală, protestatarii şi-au strigat nemulţumirile la geamul ministrului Petre Daea

Şi i-au reproşat că nu s-a luptat suficient pentru despăgubiri echitabile. Pe 20 martie, Comisia Europeană a alocat 56 de milioane de euro pentru fermierii din estul Europei, afectaţi de importul de cereale ucrainene.

Polonia a primit, 30 de milioane de euro, Bulgaria 16 milioane de euro, iar România doar 10 milioane de euro.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Și eu protestez. Sunt alături de ei. Voi tot timpul alături de fermieri. Facem eforturi în așa fel încât să atenuăm efectele negative ale momentului. Războiul face victime și în rândul fermierilor. Eu susțin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul de transport.

Peste 200 de fermieri şi-au strigat nemulţumirile şi în faţa sediului Comisiei Europene. Claxoane şi vuvuzele au răsunat în toată ţara. Oamenii au cerut la unison măsuri concrete pentru salvarea agriculturii româneşti. 

Ce revendicări au protestatarii

- Reintroducerea taxelor vamale pentru Ucraina;

- Separarea, în vămile și porturile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei;

- Controlul strict de calitate pentru cereale de import și originea lor;

- Acordarea urgentă de despăgubiri;

Situaţia critică e confirmată de cifre. Dacă la finalul anului trecut, tona de grâu se tranzacţiona cu 370 de euro, acum preţul a coborât până la 240 de euro.

În vremuri de criză, au apărut şi băieţii deştepţi ai cerealelor, cei care au avut de câştigat: traderii şi procesatorii. Din 4.500 de fabrici de pâine, 500 folosesc acum făină ucraineană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » "Ajungem chiriaşi în casele noastre". Fermierii ameninţă că blochează Bucureștiul dacă nu li se îndeplinesc patru cerințe