DEZVĂLUIRI INCREDIBILE făcute de un ROMÂN despre munca pentru IKEA: "Sunt condiţii INUMANE"
Şoferi de camion care aduc marfă în Europa Occidentală pentru Ikea şi alţi comercianţi cu amănuntul trăiesc în cabina camioanelor cu lunile, dezvăluie BBC News într-o anchetă jurnalistică, în care a stat de vorbă inclusiv cu şoferi din România şi Republica Moldova.
Şoferi de camion care aduc marfă în Europa Occidentală pentru Ikea şi alţi comercianţi cu amănuntul trăiesc în cabina camioanelor cu lunile, dezvăluie BBC News într-o anchetă jurnalistică, în care a stat de vorbă inclusiv cu şoferi din România şi Republica Moldova.
Unii dintre şoferi se plâng că salariile lor sunt de până în trei lire sterline (3,44 euro) pe oră şi că se simt ca "nişte prizonieri" în cabina camioanelor pe care le conduc.
”POSIBILE ACCIDENTE RUTIERE”
Şoferul român Emilian povesteşte că petrece până la patru luni o dată în camion, unde doarme, mănâncă şi se spală.
El transportă bunuri destinate Ikea în întreaga Europă de Vest, iar cel mai recent a fost în Danemarca.
El spune că salariul de acasă este, în medie, de 477 de euro pe lună (420 de lire sterline).
Urmăreşte INTERVIUL cu Emilian
Un şofer danez poate câştiga un salariu mediu lunar de 2.200 de euro (1.900 de lire sterline).
Potrivit reglementărilor europene, unui şofer detaşat temporar de acasă i se ”garantează” ”salariul minim” şi condiţiile din ţara în care este trimis. Însă companiile pot exploata lacune în legislaţie.
Emilian este angajat al filialei slovace a societăţii norvegiene Bring şi este plătit ca şi cum ar munci în Slovenia, în pofida faptului că nu munceşte niciodată în această ţară.
El le-a arătat jurnaliştilor de la BBC unde doarme - într-un sac de dormit în partea din spate a cabinei.
Potrivit legislaţiei europene, şoferii trebuie să petreacă 45 de ore de odihnă în afara cabinelor, însă unele guverne întârzie să implementeze aceste prevederi.
El spune că nu-şi permite să doarmă altundeva, deoarece primeşte 45 de euro (40 de lire sterline) diurnă, o sumă cu care ar trebui să-şi acopere cazarea la hotel şi mesele.
În timpul săptămânii, Emilian găteşte şi mănâncă pe marginea drumului.. El spune că aceste condiţii îl fac să se simtă ”ca un prizonier, ca o pasăre în colivie”.
”Nu este bine pentru şoferi, nu este sigur pentru alte persoane de pe drum. Este posibil să (provoace) accidente”, spune el.
”Să vină şi să trăiască o săptămână cu mine. Să mănânce ceea ce mănânc eu. Să vadă ce se întâmplă în realitate cu vieţile noastre”, declară românul pentru BBC când este întrebat dacă are un mesaj pe care vrea să-l transmită Ikea.
După câteva luni petrecute pe drum, se urcă într-un minibuz către Slovacia.
Angajatorul său, Bring, spune că este responsabilitatea lui Emilian să facă pauze şi că se poate întoarce acasă oricând doreşte.
FĂRĂ APĂ CURENTĂ LA TOALETĂ
Emilian nu este singur, scrie BBC, care precizează că a putut să vadă şi alte contracte ale altor muncitori, care lucrează pentru unii dintre cei mai mai antrepenori ai Ikea, prin care sunt plătiţi cu salarii mici la nivelul din Europa de Est, în varii perioade, de mai multe luni, în Europa Occidentală.
”Este clar că acest mod de a trata şoferii este larg răspândit”, scrie BBC, care adaugă că acest lucru nu se întâmplă doar în lanţul de aprovizionare al Ikea, ci şi în cele ale altor mărci de renume din domeniul produselor de uz casnic.
La Dortmund, în Germania, şoferii îşi pun la uscat hainele în faţa celui mai mare centru de distribuţie Ikea.
Unul îşi prepară un piure de cartofi pe rezervorul de carburant.
Nu există toalete şi nici apă curentă.
Şoferi din Republica Moldova spun că sunt plătiţi cu un salariu mediu lunar de 150 de euro (130 de lire sterline) de către angajatorul lor.
”INUMAN”
Procese sunt în curs împotriva unora dintre antreprenorii Ikea.
În Olanda, un tribunal a stabilit luna trecută că Brinkman, care livrează flori Ikea în Marea Britanie şi Scandinavia - încalcă legea.
Tribunalul a stabilit că salariul şoferilor ”nu este conform” cu legislaţia olandeză.
Judecătorul a catalogat condiţiile oferite şoferilor drept ”inumane” şi contrare legislaţiei europene.
Edwin Atema, de la sindicatul FNV, declară că el crede că Ikea cunoaşte condiţiile în care trăiesc şoferii.
”Ucraineni, moldoveni, polonezi scot mobila din Ikea, ei ating mobila”, spune el.
”Ikea este angajatorul economic al acestor muncitori aici. Ea are multă putere. Ikea are în mână instrumentul cu care să schimbe modelul de afaceri într-o clipită”.
Reprezentanţi ai unui sindicat, Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transport (ITF), s-au întâlnit în mai multe rânduri cu reprezentanţi ai Ikea, anul trecut, pentru a discuta acest subiect, însă negocierile s-au încheiat în noiembrie.
Ikea a declarat că ia ”foarte în serios” ceea ce au declarat şoferii pentru BBC şi că este ”întristată de mărturii”.
Gigantul afirmă că le impune ”exigenţe stricte” furnizorilor săi în ceea ce priveşte salariile, condiţiile de muncă, respectarea legislaţiei în domeniu şi îi auditează în mod regulat pentru a verifica dacă se conformează.
”MULT MAI MULTE CAMIOANE STRĂINE”
Un număr tot mai mare de companii străine de transport sunt prezente în Marea Britanie. Ele lucrează pentru sute de companii, inclusiv Ikea.
Într-un popas pentru camioane, la Immingham, în Lincolnshire, un şofer polonez spune, sub protecţia anonimatului, că ”petrecem mult timp în halte în care nu sunt toalete, duşuri, facilităţi”.
”Munca este plătită un pic mai bine decât ceea ce aş primi în Polonia, însă această viaţă nu e bună. Eu o fac pentru familia mea”.
Companii britanice de transport se tem că vor fi afectate de dumping din cauza unor companii care ar putea să încalce legislaţia.
”Observăm mult mai multe camioane străine care, sincer, nu respectă programul şoferilor şi reglementările cu privire la siguranţa rutieră”, declară Jack Semple, de la Road Haulage Association.
”Există un risc în domeniul siguranţei rutiere, iar Trezoreria pierde o avere”, adaugă el. ”Ei trebuie să se sesizeze asupra acestui lucru, deoarece retaileri britanici cunoscuţi şi alte companii recurg tot mai mult la aceste firme din cauză că sunt ieftine”.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰