Antena Meniu Search
x

Dezvăluiri ale unei românce infectate cu noul coronavirus la abatorul Tonnies, din Germania

Patronul abatorului din Germania, unde aproape 700 de români sunt infectaţi cu COVID 19, are legături strânse cu România. Clemmens Tonnies, supranumit şi baronul porcilor, este unul dintre cei mai influenţi miliardari, un apropiat al omului de afaceri român Ion Ţiriac. De altfel, anul trecut, proprietarul companiei germane a participat inclusiv la celebra vânătoare de la Balc. Între timp, sute de români sunt izolaţi lângă fabrica din vestul Germania. Una dintre muncitoare povesteşte pentru Observator condiţiile în care trăiesc şi cum sunt trataţi de angajatorii de acolo.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 24.06.2020, 23:24

Vezi și
  • Sute de români care lucrează la Tonnies s-au infectat cu noul coronavirus.
  • Muncitorii români au fost plasați în izolare.

Muncitor român în Germania: Avem garduri, avem. Suntem păziţi. De jur împrejur sunt garduri şi după garduri sunt poliţişti. 

Reporter: Cam câţi români sunt în zona aceea?

Muncitor român în Germania: Sunt foarte mulţi. Aici, unde suntem izolaţi, sunt cam nouă blocuri, unde suntem noi. 

Este mărturia unei românce care trăieşte coşmarul coronavirus la mii de kilometri depărtare, în Germania. Femeia şi soţul ei sunt muncitori la cel mai mare abator din lume, Tonnies. Ei şi alţi 648 de români care lucrează la fabrică sunt pozitivi. 

Muncitor român în Germania: M-a sunat de la birou. Mi-a spus că sunt pozitivă şi eu. Adică să stau în casă. Soțului meu i-a venit un plic acasă că este testat pozitiv.

Focarul de la abatorul Tonnies a închis două regiuni din Germania, unde trăiesc jumătate de milion de oameni. 17 români au fugit din carantină, iar 13 dintre ei au fost depistaţi la intrarea în ţară. 

Cei care au rămas reclamă faptul că sunt captivi în case, fără mâncare şi fără bani. 

Muncitor român în Germania: Au dat pe site că cei care au nevoie de mâncare şi ce mai au nevoie, să scrie, să facă listă, că trimite spre birou. Şi am întrebat, ne trebuie bani? Da. Ne opreşte la ziua de salariu când dau fluturaşele. Deci în cazul în care dorim mâncare de la firmă, ei ne opresc din salariu, da. Nu ne spune nimeni nimic, toţi fug de noi că suntem infectaţi, ţipă, urlă la noi, ne înjură. 

Muncitorii se plâng că sunt cazaţi de subcontractori în camere mici şi pline de mucegai. Mai multe sindicate din landul german au sărit în ajutorul românilor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă. 

Szabolcs Sepsi, reprezentant al sindicatelor germane: După ce se termină izolarea, o să se reia treptat munca. Cel puţin aşa a fost în celelalte abatoare. Din punct de vedere legal, trebuie să primească salariile. Trebuie să fie plătiţi mai departe. Salariile vor fi plătite pe 15 iulie şi atunci vom şti dacă s-a socotit corect sau nu.

În contrast cu lipsurile şi abuzurile reclamate de muncitorii români, patronul companiei trăieşte într-o altă lume. Clemmens Tonnies, unul dintre miliardarii Europei şi patronul echipei germane Schalke 04, este conectat prin multe legături cu România. E nelipsit de la partidele de vânătoare organizate de Ion Țiriac pe domeniul de la Balc. La ultima a fost anul trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Dezvăluiri ale unei românce infectate cu noul coronavirus la abatorul Tonnies, din Germania