Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Din ce an se schimbă ora în România. 3 lucruri mai puţin ştiute despre ora de vară şi ora de iarnă

Ora de iarnă 2023. Când se va face trecerea la ora de iarnă 2023. În România, ora de iarnă a fost introdusă prima dată în anul 1917 ca o necesitate în timpul Primului Război Mondial. Odată cu schimbarea orei, oamenii resimt mai multe efecte asupra organismului.

de Redactia Observator

la 27.10.2023 , 22:21

Ora de iarnă 2023. Din ce an se schimbă ora în România. 3 lucruri mai puţin ştiute despre ora de vară şi ora de iarnă Din ce an se schimbă ora în România. 3 lucruri mai puţin ştiute despre ora de vară şi ora de iarnă - Profimedia

Primele ţări care au introdus ora de iarnă au fost Germania şi Austro-Ungaria, cu scopul de a economisi cărbunele.

Ora de iarnă 2023. Din ce an se schimbă ora în România

Ora de iarnă a fost introdusă prima dată în România în anul 1917, ca o necesitate în timpul Primului Război Mondial.

Articolul continuă după reclamă

După finalizarea Primul Război Mondial, România a renunţat la ora de iarnă şi la cea de vară. Trecerea la ora de iarnă a revenit în 1932 şi a fost menţinută până în 1943, tot din raţiuni economice. 

Pe acelaşi subiect

Când s-a terminat şi Al Doilea Război Mondial, românii au renunţat din nou la ora de iarnă. În perioada regimului comunist, în 1979, trecerea la ora de iarnă a revenit din nou. Ora de iarnă a fost reintrodusă în perioada 1979-1983. Pe atunci, schimbarea orei avea loc în ultima duminică din septembrie, atunci când ora 00:00 devenea ora 01:00. 

Practica a revenit în perioada regimului comunist, în 1979. Și de acestă dată a funcționat după diverse reguli. Din 1979 până în 1983, ora de vară începea în prima duminică din aprilie, ora 00.00 şi se încheia în ultima duminică din septembrie, ora 01.00. Între 1984 şi 1996, începea în ultima duminică din martie, ora 00.00, şi se încheia în ultima duminică din septembrie, ora 01.00.

Din 1997 şi până în prezent, trecerea la ora de iarnă se face după aceeaşi regulă.

Când trecem la ora de iarnă 2023

Ora de iarnă 2023. Trecerea la ora de iarnă se face, an de an, în ultima duminică din luna octombrie. Astfel, în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, românii trec la ora de iarnă.

Mai exact, odată cu trecerea la ora de iarnă, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Românii trebuie, aşadar, să-şi dea ceasurile înapoi pentru ora de iarnă.

Pentru că se face trecere ala ora de iarnă, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, deci ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore. 

3 lucruri mai puţin ştiute despre schimbarea orei

Odată cu schimbarea orei, au loc anumite modificări în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Trecerea la ora de iarnă nu este întotdeauna uşoară. Schimbarea orei poate veni la pachet cu dureri de cap şi chiar cu riscul de accidente.

Creşte numărul accidentelor. Pentru că unii şoferi se adaptează mai greu la schimbarea de lumină, există riscul de accidente. Statisticile arată că numărul accidentelor creşte considerabil după trecerea la ora de iarnă.

Oamenii devin mai somnoroşi. Medicii spun că schimbarea orei ne face mai apatici şi mai somnoroşi. După trecerea la ora de iarnă, o persoană normală are nevoie de cel puțin o săptămână până când organismul se obișnuiește cu noul fus orar.

Unele persoane au dureri de cap. Câteodată, unele persoane resimt dureri de cap şi chiar o stare de slăbiciune atunci când se schimbă ora. Cei mai afectaţi de trecerea la ora de iarnă sunt bătrânii și copiii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Din ce an se schimbă ora în România. 3 lucruri mai puţin ştiute despre ora de vară şi ora de iarnă