Antena Meniu Search
x

Video Discount la restaurante pentru românii care se vaccinează anti-Covid. Diana Şoşoacă: "Asta e discriminare totală"

Te-ai vaccinat, plăteşti mai puţin la restaurant! E oferta pe care mai multe localuri din Braşov şi Baia Mare o fac românilor care se imunizează. Acţiunea lor aprinde controversa legată de limitarea libertăţilor pentru cei care nu se vaccinează.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 28.12.2020, 20:05

Vezi și
  • Ofertele alimentează controversa legată de libera circulaţie, în contextul vaccinării

Patronii localurilor din centrul vechi al Braşovului au decis să facă o reducere de 10 la sută clienţilor care s-au vaccinat anti-Covid -9. Deocamdată pot profita de ofertă doar angajaţi ai spitalelor pentru că doar ei se imunizează acum.

Horia Huluban, patron restaurant din Braşov: Am făcut-o din două motive. Unul să ajutăm oarecum ca oamenii să se vaccineze. Şi a doua, prin această acţiune, şi noi beneficiem de nişte clienţi mai mulţi care să vină la noi la restaurante. Noi dorim să facem aceste discounturi la toată populaţia, şi la cei care nu se vaccinează, dar pentru început dorim acest lucru. Ca să nu se interpreteze că este vorba despre o discriminare.

La iniţiativă au aderat şi patronii unor restaurante din Baia Mare. Ofertele alimentează însă controversa legată de libera circulaţie după vaccinare. În Statele Unite ale Americii se vorbeşte deja despre posibilatea ca în 2021 să poată călători doar americanii care deţin un paşaport de vaccinare.

Diana Şoşoacă, avocat, senator AUR: Asta e discriminare totală şi ajungi la obligativitatea vaccinării ca să poţi să ai acces la drepturi şi libertăţi fundamentale care sunt date nu numai de Constituţia României, cât şi de Carta Europeană a Drepturilor Omului. Deci, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Nu, deci se încalcă grav Constituţia şi pactele internaţionale cu privire la drepturile omului la care România este parte.

În timp ce reprentanţii CNCD vorbesc de discriminare, specialiştii în drept constituţional sunt mai rezervaţi

Csaba Asztalos, preşedinte CNCD: Va fi un subiect în perioada următoare. Orice interdicţie şi orice beneficiu acordat în funcţie de vaccin, dacă cineva s-a vaccinat sau nu. Şi mă aştept să avem procese în instanţă având ca obiect astfel de limitări, condiţionări de acces la servicii sau chiar la libera circulaţie.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: Sigur că fiecare e liber să facă ce vrea cu corpul lui dar până în limita în care afectează corpul, fiinţa, viaţa altuia.

Cristian Ene, avocat: Cât timp în lege nu se prevede în mod obligatoriu că toate persoanele trebuie să se vaccineze, înseamnă că vaccinul este o opţiune.

În Statele Unite, companiile de software lucrează deja la aplicații pentru telefoane în care utlizatorii își pot încărca datele de vaccinare pentru a putea intră la concerte, pe stadioane sau la film. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Discount la restaurante pentru românii care se vaccinează anti-Covid. Diana Şoşoacă: "Asta e discriminare totală"