Un dispozitiv revoluţionar ar putea salva vieţile a mii de copii cu diabet de tip 1, dar statul nu îi ajută pe micuţi
Mii de copii din România trăiesc calvarul diabetului de tip 1. Sunt dependenţi de insulină, iar statul este prea sărac să îi ajute.
Mii de copii din România trăiesc calvarul diabetului de tip 1. Sunt dependenţi de insulină, iar statul este prea sărac să îi ajute: deşi un dispozitiv revoluţionar le-ar putea schimba viaţa, nu există bani pentru el. De Ziua Mondială a Diabetului, părinţii copiilor bolnavi se luptă pentru drepturile lor.
"Am nouă ani şi am diabet tip 1 insulino-dependent." De aproape 5 ani, David se luptă cu o boală nedreaptă. O afecţiune care l-a maturizat mult prea devreme. "Nu pot să stau o zi sau mai multe fără insulină."
Până de curând, îşi măsura glicemia în fiecare oră şi era un adevărat calvar. Viaţa lui s-a schimbat radical în momentul în care, cu ajutorul doctorilor şi al sponsorilor, părinţii au reuşit să-i cumpere un dispozitiv revoluţionar. "Este senzorul care este legat de mine şi bateria este gri, care este 4G. Foarte mult însemană!"
Practic, datele sunt transferate într-un program accesibil de pe telefon, iar medicii le pot vedea din orice colţ al ţării. Dr. Mihaela Vlăiculescu , medic primar diabet: "Un senzor de glicemie este un dispozitiv care măsoară glicemia la 5 minute, ceea ce înseamnă posibiliattea de a vedea 280 de glicemii în decursul a 24 de ore, comparativ cu doar 6-8, cât ar face în mod obişnuit."
Un astfel de dispozitiv costă 3.500 de euro pe an. Bani pe care, momentan, părinţii trebuie să îi scoată din buzunarul lor. Statul are doar promisiuni. Gadgetul, spun medicii, salvează vieţi. În România sunt aproximativ 3.500 de copii diagnosticaţi cu diabet de tip 1. Şi mai puţin de 10% dintre ei au un astfel de dispozitiv.
Lupta cu diabetul însemană o luptă de secunde, de fiecare minut, fiecare oră , fiecare zi. 365 de zile din an faci job-ul acesta.
Primăria Generală a Capitalei promite ca, într-un an, Bucureştiul să aibă un centru dedicat diabetului, dar şi un cabinet de îngrijire a viitoarelor mame care au diabet de tip 1.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰