Antena Meniu Search
x

DNA-ul pădurilor, pe masa președintelui. Proiectul a primit aviz negativ de la CSM

Senatul a adoptat proiectul „Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu”, propus de cei de la USR, care va purta numele de ''DNA-ul pădurilor''. Legea mai trebuie acum doar promulgată de preşedintele ţării.

de Redactia Observator

la 17.06.2020, 11:38

Vezi și
  • Sute de mii de hectare de pădure au fost furate în ultimii ani.
  • Cu noul proiesct însă, nu toţi parlamentarii au fost de acord.

119 demnitari şi-au dat votul pentru protejarea pădurilor. Proiectul însă, a primit aviz negativ de la CSM pentru că nu are o sursă de finanţare.

Potrivit statisticilor, 19 milioane de metri cubi sunt necesari pentru încălzirea gospodăriilor, iar alţi 12 milioane de metri cubi sunt necesarul pentru industrie, anual. Din aceştia, doar 18 milioane de metri cubi sunt exploataţi legal.

Radu Preda, lider senatori PSD: Suntem într-un al 12 lea ceas, într-o stare în care până la urmă dacă nu spunem cu subiect şi predicat al celor indivizi care s-au obişnuit să-şi facă un mod de afaceri din distrugerea a tot ce înseamnă parte de mediu şi nu ne referim doar la păduri, pentru că într-adevăr în prim plan stau defrişările ilegale.

Chiar dacă de-a lungul anilor s-au făcut nenumărate arestări, s-au schimbat legi, s-a încercat să se replanteze noi hectare de păduri, hoţii s-au adaptat, iar defrişările ilegale au continuat.

Sute de mii de hectare de pădure au fost furate în ultimii ani. Cu noul proiesct însă, nu toţi parlamentarii au fost de acord.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE: Acest proiect a avut şi o serie de prevederi aberante, cum este referitoare la sumele de bani pe care procurorii aceste direcţii ar putea să le folosească pentru plata informatorilor şi colaboratorilor, adică o gândire de cel mai pur tip securistic bolşevic.

Aproximativ 300 mii de hectare de pădure au fost tăiate în România în perioada 2001-2016. Județele în care s-a tăiat cel mai mult în ultimii 15 ani sunt Suceava, Harghita şi Maramureș.

Fruntaş este judeţul Suceava care a pierdut în această perioadă aproximativ 46 mii de hectare.

George Dircă, senator: Avem un minim de 10 procurori şi un maxim de 295 de procurori, este o structură care funcţionează pe modelul DIICOT ului şi la fel, această structură va prelua tot ceea ce înseamnă investigaţia infracţiunilor de mediu.

Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, În Romania se taie peste 3 hectare de pădure în fiecare oră. Din datele prezentate de Romsilva, rezultă că zilnic se exploatează în medie 41 hectare, dintre care o mare parte o reprezintă tăierile ilegale. Cel mai dezastruos efect al defrişărilor este impactul asupra climei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » DNA-ul pădurilor, pe masa președintelui. Proiectul a primit aviz negativ de la CSM