Antena Meniu Search
x

Video Documentele lipsă care au distrus mii de concedii. Cele mai multe probleme la graniţă le au părinţii care scot copiii din ţară

Mii de români au fost nevoiţi să-şi anuleze concediul pentru că n-au trecut testul actelor. În special, cei care au copii uită că şi lor le trebuie documente de călătorie. Mulţi încă se mai prezintă la Frontieră cu certificatul de naştere al celui mic sau uită că minorul are nevoie de procură dacă nu e însoţit de ambii părinţi.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 26.06.2023, 20:24

Vezi și

Cu gândul la vacanţă, românii uită de multe ori să pună în bagaj şi documentele de călătorie. "Controlez de două, trei ori ca să fiu sigură că am tot ce îmi trebuie", mărturiseşte o femeie. Nu toţi fac asta. Dovadă: 6.000 de concedii peste hotare au fost anulate anul trecut chiar în punctele de ieşire din ţară.

Sute de copii, opriţi la graniţă

Motivele? "Dintre aceştia, aproximativ 5.000 au fost cetăţeni români minori din diferite motive: fie nu au avut document valabil de călătorie, fie însoţitorul nu a prezentat procură din partea părinţilor, a unuia dintre aceştia sau a reprezentantului legal. Sau am avut situaţii de cetăţeni care s-au prezentat doar cu o copie", spune Cătălin Rusu, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. 

Nici anul acesta nu s-au învăţat minte. Alte 1.800 de vacanţe s-au terminat la frontieră. Legea spune clar: copilul de peste 14 ani poate călători în orice ţară a Uniunii Europene doar cu buetinul. Cei mai mici vor avea nevoie de paşaport, şi tot de paşaport va fi nevoie, indiferent de vârstă, dacă destinaţia este o ţară din afara UE. Aceste documente sunt suficiente cu o singură condiţie: minorul să fie însoţit de ambii părinţi. În cazul în care călătoreşte doar cu unul dintre părinţi, e nevoie de procură din partea celuilalt, nu mai veche de 3 ani de zile. 

Pe acelaşi subiect

Mulţi încă se mai prezintă cu certificatul de naştere al copilului la frontieră. Nu e suficient un act care dovedeşte că ei sunt părinţii minorului, spun poliţiştii. "Certificatul de naştere nu e un document de trecere a frontierei, certificatul de naştere este un document care atestă identitatea noastră", a explicat Cătălin Rusu, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. 

Documente necesare la Frontieră

Există şi destinaţii, în special exotice, unde nu poţi trece fără documente medicale. "În special pentru destinaţiile din America Latină, precum Brazilia sau în anumite ţări de pe continentul african, e nevoie de câteva vaccinuri în special cel contra febrei galbene", spune Traian Bădulescu, agent de turism.

Cine are în plan o vacanţă cu maşina, are de pregătit documente în plus. Mai ales dacă şoferul nu este şi proprietarul maşinii. "Conducătorul trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice, valabilă la momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei. Iar daca mașina nu aparține conducătorului auto, o împuternicire din partea proprietarului autoturismului", spune Raluca Stan, Poliţia de Frontieră.

Procura este însă necesară doar pentru călătoriile în ţările din afara Uniunii Europene, inclusiv pentru maşinile luate în leasing, leasing operaţional, autoturismele împrumutate sau de serviciu. Şi n-ar strica, spun agenţii de turism, să ne luăm şi o asigurare storno care ne garantează despăgubiri şi banii înapoi în cazul unor situaţii neprevăzute. Cu toate actele în buzunar, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de vacanţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Documentele lipsă care au distrus mii de concedii. Cele mai multe probleme la graniţă le au părinţii care scot copiii din ţară