Social

Donaţiile şi sponsorizările, acceptate în MAI doar cu avizul serviciului secret al ministerului

Publicat pe 28.12.2015 la 21:46 Actualizat pe 28.12.2015 la 21:48

Donaţiile, ”darurile manuale”, comodatele şi sponsorizările se vor accepta sau respinge doar în scris, pe baza unui raport care trebuie să aibă avizul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Afacerilor Interne aflat în consultare publică.

Donaţiile, ”darurile manuale”, comodatele şi sponsorizările se vor accepta sau respinge doar în scris, pe baza unui raport care trebuie să aibă avizul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Afacerilor Interne aflat în consultare publică.

Ordinul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi supus dezbaterii publice timp de 30 de zile reglementează acceptarea donaţiilor, darurilor manuale, comodatelor şi sponsorizărilor în cadrul ministerului. Potrivit acestuia, indiferent de obiect şi valoare, donaţia, darul manual, comodatul sau sponsorizarea se fac doar prin înscris şi se acceptă sau se resping, în scris, de ordonatorul de credite al unităţii beneficiare sau de ordonatorul de credite competent, potrivit reglementărilor aplicabile în MAI, să realizeze achiziţia bunurilor care fac obiectul ofertei.

Astfel, unitatea beneficiară va fi obligată să întocmească un raport privind oferta care trebuie să conţină în mod obligatoriu avizul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI.

Unităţile beneficiare nu pot accepta donaţii, daruri manuale, comodate sau sponsorizări în situaţia în care acceptarea ofertei ar afecta independenţa şi imparţialitatea în luarea deciziilor, îndeplinirea la timp şi cu obiectivitate a îndatoririlor de serviciu sau ar conduce la crearea unor avantaje personale. Oferta este considerată inacceptabilă şi dacă este făcută cu scopul evident de a obţine un avantaj economic pentru ofertant. De asemenea, unităţile beneficiare nu pot accepta donaţia indirectă, deghizată şi nici fonduri băneşti sau bunuri oferite cu titlu de împrumut de consumaţie.

Ca modalitate de asigurare a transparenţei este prevăzută publicarea, în extras, a unei fotocopii a raportului de acceptare pe pagina de internet a ordonatorului de credite acceptant sau, dacă nu există, a structurii ierarhic superioare, cu anonimizarea datelor cu caracter personal, a acelor informaţii care ar putea ''leza, direct sau indirect, activitatea sponsorizată, bunele moravuri sau ordinea şi liniştea publică'' (conform art.5 alin.2 din Legea nr.32/1994), precum şi a informaţiilor ce ţin strict procedurile interne de lucru ale entităţilor de la nivelul ordonatorului.

Situaţia sponsorizărilor din cadrul MAI a intrat în atenţia opiniei publice şi a Guvernului ca urmare a tragediei din Clubul Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 63 de persoane.

În 21 noiembrie, premierul Dacian Cioloş spunea că sponsorizările de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt "derapaje" care este posibil să existe şi în alte instituţii publice, el menţionând că a avut discuţii cu miniştrii legat de transparenţă şi integritate şi le-a cerut să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă.

În urma tragediei din Colectiv, au fost arestaţi atât cet trei patroni ai clubului, cât şi căpitanii George Matei şi Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, care au făcut controale la Colectiv, aceştia fiind trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. Potrivit motivării instanţei în cazul celor doi ofiţeri de la ISU, instituţia a beneficiat de sponsorizări de la firmele pe care le controla, iar practica ar fi fost cunoscută de şefi.

Sursa: mediafax.ro

În articolul

Donaţiile şi sponsorizările, acceptate în MAI doar cu avizul serviciului secret al ministerului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Celebrul Axinte, condamnat la închisoare. Prima reacţie a actoruluipe a1.ro
Divorț neașteptat în showbiz. După 16 ani de căsnicie, una din cele mai influente vedete și soțul ei se despart. Care e motivulpe a1.ro
Ce s-a întâmplat cu surorile-minune de la Hollywood și cum arată acum. Imagini cu gemenele Olsenpe a1.ro
Mama Alexandrei Macesanu, anunt socant: „Mulţumesc statului român că ne-a găsit copilul şi ne şipe spynews.ro
Este sigur să mergem la medicul stomatolog? Ce recomandă doctorii pe perioada pandemieipe spynews.ro
Mihaela Borcea are o fiică vitregă superbă, despre care se știu puține lucruri! Cât de frumoasă este Beatricepe antenasport.ro
FOTO | Colegă cu Monica Columbeanu la prezentările de modă, viitoarea soție a lui Răzvan Burleanu este o o frumusețe răpitoare. Cei doi și-au amânat nunta din cauza pandemieipe antenasport.ro
X Factor | Sezonul 9pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Horoscop rune 26 octombrie - 1 noiembrie 2020, cu Mihai Voropchievici. Capricornii dau lovitura, Balanțele au parte de certuripe antena3.ro
Bebino, şeful Clanului Sportivilor din Bucureşti, rupe tăcerea despre noaptea în care a fost la un pas de moartepe antena3.ro
Ce salariu are in 2020 un politist de la rutiera cu tot cu bonusuri si sporuripe cars.ro
Criza lovește Guvernul cu măriri de salarii și angajări masivepe jurnalul.ro
Soluția franțuzească pentru măștile textile anti-COVIDpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Extern • la 20:43

Diana Cristea și iubitul ei au ucis un irlandez cu ajutorul celui mai periculos drog. Cei doi riscă închisoare pe viaţă

 • Cei doi au ucis un bărbat cu un drog periculos
 • Autoritățile spun că este prima crimă cu acest mod de operare înregistrată în Marea Britanie
Social • la 20:32

Fost fotbalist din Liga 1 trimitea fotografii cu el gol unei copile de 13 ani. Eleva se antrena la clubul lui de fotbal

 • Poliţia a demarat anchetă abia după apariţia în spaţiul public a fotografiilor
 • Fapta pentru care este cercetat este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă
Social • la 19:59

O fetiţă infectată cu COVID-19, plimbată şase zile între spitale din trei oraşe diferite, pentru că nu avea loc

 • Abia după şase zile de plimbări între spitale, fetiţa a ajuns unde avea nevoie
 • Starea fetiţei este stabilă acum
Extern • la 19:58

Donald Trump a votat anticipat: ”Am votat pentru un tip pe nume Trump”

 • Donald Trump a purtat mască în secţia de vot, amenajată într-o bibliotecă din West Palm Beach, dar și-a dat-o jos când a vorbit cu presa.
 • Peste 55 de milioane de americani au votat deja în avans, cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale, de frica Covid-19.
Social • la 19:33

O mamă de 32 de ani a fugit din spital cu bebelușul ei, după ce i s-a spus că sunt infectați cu Covid-19

 • Mama și bebelușul au fost diagnosticați cu Covid-19.
 • Polițiștii au adus-o înapoi în spital pe femeia de 32 de ani.
Social • la 18:45

Şofer de BMW încarcerat, după un accident cu o Skoda şi o autoutilitară

 • Mai multe persoane au necesitat îngrijiri medicale și au fost duse la spital
 • În accident au fost implicate două autoturisme și o autoutilitară
Vezi toate știrile noi