Donează Roșu pentru România! Drumul sângelui e drumul vieții
Drumul sângelui e drumul vieţii. O spun medicii, o ştiu şi cei care au nevoie de sânge ca de aer pe un pat de spital. De la donator la bolnav, sângele ajunge după multe teste. Avem laboratoare, avem experţi, ne lipsesc donatorii. Ne lipseşte sângele, ne lipseşte viaţa.
Drumul sângelui e drumul vieţii. O spun medicii, o ştiu şi cei care au nevoie de sânge ca de aer pe un pat de spital. De la donator la bolnav, sângele ajunge după multe teste. Avem laboratoare, avem experţi, ne lipsesc donatorii.
Ne lipseşte sângele, ne lipseşte viaţa.
Sângele este liantul tuturor organelor, este ţesutul fluid, mobil, nobil, care face existenţa vieţii. Fără sânge, nu trăieşte nimeni!
Puţini sunt cei care îşi marchează majoratul printr-o vizită la centrul de transfuzii de sânge și care preferă, mai curând, să dea, decât să primească. Lucian nu a ezitat să doneze sânge la 18 ani, dar nu mulţi au curaj să-l ia drept exemplu, chiar dintre prietenii lui.
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 5-6 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 5 aprilie, Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 5 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Târguri de Paşte în 2025 în Bucureşti şi în ţară. Care sunt atracţiile primăverii
- 4 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Donarea de sânge nu este periculoasă dacă o faci după reguli. Donatorii trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani şi peste 50 de kilograme în greutate. Pulsul trebuie să fie regulat, iar cel care dă sânge să nu fi fost operat în ultimele şase luni. Cei care au avut hepatită, TBC, sifilis, HIV, ulcer, diabet sau boli de inimă sunt refuzaţi de la donare.
”Am făcut 18 ani şi m-am gândit că vreau să ajut, vreau să donez. Şi odată ce am împlinit vârsta legală, am venit”, a declarat Lucian Bucurescu, donator de sânge.
Dr. Doina Goşa, Şeful Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, a declarat: ”De regulă, vin 250 de donatori, dar în urma examenelor medicale ei sunt selectaţi şi rămân în jur de 180, 200 de donatori. Este foarte puţin având în vedere faptul că în Bucureşti sunt în jur de 60 de spitale care cer sânge la noi.”
Donatori sunt puţini în toată România, și nici prea des nu pot împărţi sângele. După fiecare vizită la centru, orice donator trebuie să respecte o perioadă de trei luni de refacere. Dar nevoia de sânge nu-şi face programare...
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰