Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Donează Roșu pentru România! Drumul sângelui e drumul vieții

Drumul sângelui e drumul vieţii. O spun medicii, o ştiu şi cei care au nevoie de sânge ca de aer pe un pat de spital. De la donator la bolnav, sângele ajunge după multe teste. Avem laboratoare, avem experţi, ne lipsesc donatorii. Ne lipseşte sângele, ne lipseşte viaţa.

de Redactia Observator

la 02.05.2014 , 21:41

Drumul sângelui e drumul vieţii. O spun medicii, o ştiu şi cei care au nevoie de sânge ca de aer pe un pat de spital. De la donator la bolnav, sângele ajunge după multe teste. Avem laboratoare, avem experţi, ne lipsesc donatorii.

Ne lipseşte sângele, ne lipseşte viaţa.

Sângele este liantul tuturor organelor, este ţesutul fluid, mobil, nobil, care face existenţa vieţii. Fără sânge, nu trăieşte nimeni!

Vezi și

Puţini sunt cei care îşi marchează majoratul printr-o vizită la centrul de transfuzii de sânge și care preferă, mai curând, să dea, decât să primească. Lucian nu a ezitat să doneze sânge la 18 ani, dar nu mulţi au curaj să-l ia drept exemplu, chiar dintre prietenii lui.

Donarea de sânge nu este periculoasă dacă o faci după reguli. Donatorii trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani şi peste 50 de kilograme în greutate. Pulsul trebuie să fie regulat, iar cel care dă sânge să nu fi fost operat în ultimele şase luni. Cei care au avut hepatită, TBC, sifilis, HIV, ulcer, diabet sau boli de inimă sunt refuzaţi de la donare.

”Am făcut 18 ani şi m-am gândit că vreau să ajut, vreau să donez. Şi odată ce am împlinit vârsta legală, am venit”, a declarat Lucian Bucurescu, donator de sânge.

Dr. Doina Goşa, Şeful Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, a declarat: ”De regulă, vin 250 de donatori, dar în urma examenelor medicale ei sunt selectaţi şi rămân în jur de 180, 200 de donatori. Este foarte puţin având în vedere faptul că în Bucureşti sunt în jur de 60 de spitale care cer sânge la noi.”

Donatori sunt puţini în toată România, și nici prea des nu pot împărţi sângele. După fiecare vizită la centru, orice donator trebuie să respecte o perioadă de trei luni de refacere. Dar nevoia de sânge nu-şi face programare...

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Donează Roșu pentru România! Drumul sângelui e drumul vieții