Dosar incendiu Maternitatea Giulești: Asistenta Florentina Cârstea, condamnată definitiv la 2 ani și 2 luni închisoare cu executare
Asistenta Florentina Cârstea de la Maternitatea Giulești a fost condamnată definitiv joi de magistrații de la Curtea de Apel București la doi ani și două luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă
Asistenta Florentina Cârstea de la Maternitatea Giulești a fost condamnată definitiv joi de magistrații de la Curtea de Apel București la doi ani și două luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă
Curtea de Apel a respins apelul făcut de Florentina Cârstea și a menținut decizia de condamnare dată în iulie 2013 de Judecătoria Sectorului 6.
În același dosar, medicul Bogdan Marinescu (fostul manager al spitalului) a primit 6 luni de închisoare cu suspendare, Ioan Adrian Toma (șeful Secției de Neonatologie) a fost achitat, iar Gigel Oprea (electricianul spitalului) a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare.
De asemenea, instanța a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Vasile Dima (fostul șef al Serviciului tehnic), după ce acesta a decedat.
Pe latură civilă, CAB a admis acțiunile formulate de părțile civile și i-a obligat în solidar pe inculpații Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Daniela Cârstea, Gigel Oprea și Bogdan Marinescu, precum și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" în solidar cu părțile responsabile Ministerul Sănătății și Municipiul București — prin primarul general la plata următoarele sume de bani: câte 300.000 euro (daune morale) și câte 2.500 euro (daune materiale) pentru fiecare din părțile civile Benga Constantin Marius și Benga Ileana; câte 300.000 euro și 2.000 lei pentru fiecare din părțile civile Păuna Gheorghe Stelian și Arcudeanu Madălina Nicoleta; câte 100.000 euro și 5.000 euro pentru fiecare din părțile civile Ylmaz Ali Riza și Ylmaz Mihaela; câte 250.000 euro (daune morale) pentru fiecare din părțile civile Florescu Vasilica Viorel și Florescu Violeta și 5.000 euro daune materiale; câte 300.000 euro daune morale și câte 3.000 euro daune materiale pentru fiecare din părțile civile Dragomirescu Andrei și Dragomirescu Florentina; câte 300.000 euro daune morale și câte 500 euro daune materiale pentru fiecare din părțile civile Bostan Georgiana Marinela și Bostan Daniel; câte 180.000 euro daune morale pentru fiecare din părțile civile Cornean Alin Claudiu și Cornean Florina, precum și 10.000 euro daune materiale; 350.000 euro daune morale pentru partea civilă Cornean Daria Maria (prin reprezentanți legali); câte 55.000 euro daune morale și 5.000 euro daune materiale pentru fiecare din părțile civile Coman Laurențiu Ștefan, Coman Alina; 75.000 euro daune morale pentru fiecare din părțile civile Coman Ștefan (prin reprezentanți legali) și Coman Ana (prin reprezentanți legali); câte 50.000 euro daune morale pentru fiecare din părțile civile: Săndulescu Marian, Săndulescu Alina Cosmina, Săndulescu Radu Marian (prin reprezentanți legali) și Săndulescu Ștefan Marin (prin reprezentanți legali).
Instanța a constatat că pentru inculpata Florentina Daniela Cîrstea despăgubirile materiale vor fi achitate de SC Asigurare Reasigurare Astra SA, în calitate de asigurator de răspundere civila profesională a cadrelor medicale, în limita a 10.000 de euro.
De asemenea, pentru partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof.Dr. Panait Sîrbu" despăgubirile materiale vor fi achitate de SC Asigurare Reasigurare Astra SA, în calitate de asigurator de răspundere civilă profesionala a cadrelor medicale, în limita a 500.000 de euro.
Judecătorii au respins ca neîntemeiate acțiunile formulate de părțile civile împotriva inculpatului Adrian Ioan Toma, precum și împotriva Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Magistrații au lăsat nesoluționate acțiunile civile împotriva inculpatului Vasile Dima.
Decizia este definitivă.
Potrivit Parchetului General, pe 16 august 2010, în jurul orei 18,30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din Secția de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", a izbucnit un incendiu în urma căruia șase bebeluși au decedat, iar alți cinci au suferit vătămări corporale grave.
De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale și a celorlalte obiecte din salon.
Din probatoriul administrat de procurori a rezultat că în data de 16 august 2010, potrivit planificării, de serviciu era asistenta Florentina Cârstea, pe o tură de 12 ore, care a început la ora 7,00 și se finaliza la ora 19,00. Aceasta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu stabilite în fișa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanență nou-născuții aflați în salonul de Terapie Intensivă, au susținut procurorii.
Potrivit acestora, la ora 18,24, ea a părăsit în mod nejustificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului și luarea măsurilor de evacuare a nou-născuților, cu consecințe extrem de grave, respectiv decesul a șase nou-născuți și vătămarea gravă a altor cinci.
Procurorii au mai susținut că medicul Bogdan Marinescu, în calitate de manager al spitalului, nu a efectuat demersuri pentru înființarea în cadrul unității spitalicești a Serviciului Intern de Prevenire și Protecție, astfel cum prevăd dispozițiile Legii 319/2006.
De asemenea, Vasile Dima, în calitate de șef al Serviciului tehnic în cadrul spitalului și responsabil cu protecția și prevenirea incendiilor în cadrul aceleiași unității, nu și-a respectat obligațiile referitoare la revizia și întreținerea instalației electrice și nu a luat măsuri de organizare a activității de prevenire și stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea și neluarea măsurilor imediate de stingere a incendiului.
Parchetul mai arăta că medicul Ioan Adrian Toma, în calitate de șef al Secției de Neonatologie din cadrul spitalului, a gestionat în mod defectuos resursele umane existente și nu a luat măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanență, pe orice tură, la Salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, a numărului de asistente medicale prevăzut de dispozițiile legale în vigoare.
Totodată, Gigel Oprea, electrician în cadrul spitalului, și-a îndeplinit în mod superficial obligația prevăzută în fișa postului, de întreținere în stare de funcționare a instalațiilor electrice, cu prilejul verificării efectuate în data de 13 august 2010, neconstatând detensionarea elementelor elastice ale prizei, de la care s-a declanșat incendiul, respectiv pierderea caracteristicii de strângere/apăsare a lamelelor de contact bipolar.
Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă — Insemex din Petroșani au fost în sensul că incendiul izbucnit s-a datorat supraîncălzirii elementelor de contact ale ștecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiționat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰