Video Două lumi diferite, una lângă alta, în Moldova. O comună vrea rachete anti-grindină, cealaltă trage clopotele ca să alunge norii
Rachetele antigrindină sunt motiv de duşmănie între două comune din Moldova. Localnicii din Codăeşti fac tot posibilul să nu fie lansate, pe motiv că nu mai plouă cu săptămânile. Au aruncat inclusiv cu pietre către angajaţii centrelor. Sătenii din Dobrovăţ, în schimb, se plâng că grădinile le-au fost distruse de gheaţă din cauza vecinilor de hotar. Disputa se va tranşa în sala de judecată.
Ce nu distruge grindina, strică teoria conspiraţiei. Sătenii din Codăeşti, Vaslui, sunt convinşi că rachetele antigrindină aduc seceta.
Localnic din Codăeşti: Uite, Soleşti, Nicleşti, Chirceşti, cum a fost nutreţ şi la Codăeşti, nu. Dacă vin norii, nu ajunge un strop-două de ploaie. Piu-piu, la rând.
De fiecare dată când văd nori de furtună pe cer, oamenii se adună la punctul de lansare a rachetelor, aflat la marginea satului, să împiedice lansarea.
Localnic: Avem copii mai mici şi când dă, copiii se sperie şi încep să plângă.
- Scandal între două comune din Moldova, pe teme conspirative. S-au opus lansării rachetelor antigrindină de teama...
- Ploile din ultimele 24 de ore au făcut prăpăd în România. Un bărbat din Iaşi a fost luat de viitură după ce...
- Avocatul șoferului din Iași care a bătut doi polițiști locali: "Își folosește mâinile nu pentru a lovi...
Reporter: Am înţeles că oamenii protestează.
Localnic: Da. Chiar soţul a fost şi pentru că a fost să "prosteze", a fost şi amendat.
Sătenii vor să revină la metoda tradiţională de alungat norii - trasul clopotelor
Localnic din Codăeşti: Când se înnora tare, se ducea lumea şi trăgea clopotul la biserică şi se împrăştiau norii.
Reporter: Aşa aţi vrea să fie şi acum?
Localnic din Codăeşti: De ce nu?
În zadar au încercat cei care coordonează centrele antigrindină să le explice că nu există niciun risc de secetă, ci doar şanse mari de pagube.
Daniel Florea, coordonator programe Centru Antigrindina Iași: Împrăştie un nor iodură de argint. Iodura de argint joacă în nor rol de iodură de condensare. Aceste nuclee de condensare absorb toată umiditatea ceea ce dure la formarea unei grindine. În momentul în care lansăm racheta vom avea mai multă grindină mult mai măruntă şi aceeaşi cantitate de apă.
Cum funcționează rachetele anti-grindină
Clara Mihociu, reporter Observator: Punctul de lansare antigrindină de aici, de la Codăeşti, acoperă localităţile pe o rază de 10 kilometri. Vorbim aşadar despre mai multe comune care pot fi protejate împotriva grindinei, dacă acestea sunt folosite la timp pentru că o întârziere chiar şi de câteva minute în lansarea rachetelor, poate cauza pagube extrem de mari.
Din această cauză, în localitatea Dobrovăţ din Iaşi, grindina a distrus deja grădinile şi culturile.
Localnic Dobrovăţ: Unde vedeţi că este alb, a bătut gheaţa. Avea formă de glonte. Am pus prelata pe maşină şi mi-am pus un ghiveci în cap. A venit prăpăd, toţi copacii a distrus, culturile, n-a mai rămas nimic.
Localnicii din Dobrovăţ vor să le ceară acum daune celor din Codăeşti
Cătălin Martinuș, primar Dobrovăț: Îi vom chema în instanță pentru că cel puțin o formulă de a fi trași la răspundere trebuie găsită.
Cu toate acestea, sătenii din Codăeşti sunt hotărâţi să protesteze în continuare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰