Antena Meniu Search
x
LIVE

Dovlecii româneşti, mai puţini şi mai scumpi din cauza secetei

Sezonul dovleceilor româneşti a început cu bostani mai puţini şi de două ori mai scumpi decât anul trecut. Seceta a distrus o treime din recoltă, se plâng producătorii. Dacă în trecut dovleacul era folosit exclusiv pentru hrana animalelor, acum românii îl consumă pentru că are puţine calorii. 

De Redactia Observator la 20.09.2019, 20:52
Vezi și

Sezonul dovleceilor româneşti a început cu bostani mai puţini şi de două ori mai scumpi decât anul trecut. Seceta a distrus o treime din recoltă, se plâng producătorii. Dacă în trecut dovleacul era folosit exclusiv pentru hrana animalelor, acum românii încep să-l consume pentru că este leguma cu cele mai puţine calorii. 

În primăvară, doamna Niculina a cultivat două hectare numai cu dovleci, la marginea localităţii Slobozia Moară, din judeţul Dâmboviţa. A ales această plantă pentru că recoltele sunt de obicei bune, indiferent de calitatea solului. Atât timp cât pământul este umed. Nu a fost cazul anul acesta. 

Niculina Moraru, producător dovleci: Anul acesta, am umplut două remorci. Anul trecut, am făcut mai mult, mult mai mult. Nu s-au dezvoltat, din cauză că nu au avut apă. Dacă erau irigaţi mai des, se făceau mult mai bine 

Ca să-şi recupereze pierderile, producătorii au crescut preţurile. 

Anul acesta, un kilogram de dovleci se vinde la preţul de doi lei de la producător, faţă de un leu anul trecut. Producţia este mai mică, raportat la anul 2018. Doar 40 de tone la hectar faţă de 60 anul trecut. 

Preţul mai mare nu-i atrage, însă, pe clienţi. Aşa că, în toată localitatea, producătorii stau cu mormane întregi de bostani în faţa caselor. În pieţe, un kilogram de dovleci ajunge şi la 3 lei. 

Mihai Ceangu, producător dovleci: Anul ăsta mulţi dintre ei s-au topit din cauza căldurii. A fost o perioadă foarte lungă şi când ei erau în dezvoltare nu au crescut suficient  

Producătorii se plâng, însă, că românii nu apreciază destul calităţile acestei legume. 

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Este una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii, 100 de grame având în jur de 26 de kilocalorii. Nu conţine grăsimi saturate sau colesterol, în schimb este o sursă bogată de fibre dietetice, antioxidanţi, minerale şi vitamine. Furnizează 25% din doza zilnică de vitamina A 

Bostanul poate fi folosit în zeci de reţete, de la supă cremă şi dovleac la cuptor, până la prăjituri, gogoşi şi plăcinte.

În toată ţara, avem peste 220 de mii de hectare pe care cultivăm dovleci.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Dovlecii româneşti, mai puţini şi mai scumpi din cauza secetei

Breaking news

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută...

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută de DNA