Dovlecii româneşti, mai puţini şi mai scumpi din cauza secetei
Sezonul dovleceilor româneşti a început cu bostani mai puţini şi de două ori mai scumpi decât anul trecut. Seceta a distrus o treime din recoltă, se plâng producătorii. Dacă în trecut dovleacul era folosit exclusiv pentru hrana animalelor, acum românii îl consumă pentru că are puţine calorii.
Sezonul dovleceilor româneşti a început cu bostani mai puţini şi de două ori mai scumpi decât anul trecut. Seceta a distrus o treime din recoltă, se plâng producătorii. Dacă în trecut dovleacul era folosit exclusiv pentru hrana animalelor, acum românii încep să-l consume pentru că este leguma cu cele mai puţine calorii.
În primăvară, doamna Niculina a cultivat două hectare numai cu dovleci, la marginea localităţii Slobozia Moară, din judeţul Dâmboviţa. A ales această plantă pentru că recoltele sunt de obicei bune, indiferent de calitatea solului. Atât timp cât pământul este umed. Nu a fost cazul anul acesta.
Ca să-şi recupereze pierderile, producătorii au crescut preţurile.
Anul acesta, un kilogram de dovleci se vinde la preţul de doi lei de la producător, faţă de un leu anul trecut. Producţia este mai mică, raportat la anul 2018. Doar 40 de tone la hectar faţă de 60 anul trecut.
Preţul mai mare nu-i atrage, însă, pe clienţi. Aşa că, în toată localitatea, producătorii stau cu mormane întregi de bostani în faţa caselor. În pieţe, un kilogram de dovleci ajunge şi la 3 lei.
Producătorii se plâng, însă, că românii nu apreciază destul calităţile acestei legume.
Bostanul poate fi folosit în zeci de reţete, de la supă cremă şi dovleac la cuptor, până la prăjituri, gogoşi şi plăcinte.
În toată ţara, avem peste 220 de mii de hectare pe care cultivăm dovleci.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰