Funeraliile Regelui Mihai I. Lacrimi şi flori la Peleş, unde Majestatea Sa s-a născut şi unde miercuri a ajuns ultima oară
Drumul Regelui Mihai către Peleş a fost presărat cu lacrimi şi flori. Oamenii au întâmpinat cortegiul cu drapele care poartă stema Casei Regale.
Drumul Regelui Mihai către Peleş a fost presărat cu lacrimi şi flori. Oamenii au întâmpinat cortegiul cu drapele care poartă stema Casei Regale. În holul de onoare al castelului, preşedintele României, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, întregul Executiv, dar şi înalţi oficiali şi delegaţi străini i-au adus Regelui un ultim omagiu.
Palatul ridicat de primul rege al României l-a primit astăzi, pentru ultima dată, pe ultimul monarh. Într-o tăcere solemnă, ofiţerii Gărzii de Onoare au purtat sicriul în holul de onoare al Castelului Peleş. Au urmat omagiile.
Preţ de câteva secunde, şeful statului s-a recules la catafalcul suveranului. La plecare, Klaus Iohannis a scris un mesaj în cartea de condoleanţe. Şefii celor două Camere ale Parlamentului au venit şi ei să aducă un ultim omagiu monarhului. Au urmat membrii Guvernului, în frunte cu premierul Mihai Tudose. Apoi, rând pe rând, fostul preşedinte Emil Constantinescu, Mugur Isărescu, Victor Ciorbea, o delegaţie a Republicii Moldova, dar şi ambasadorul Marii Britanii.
Oamenii simpli din Sinaia nu s-au putut reculege la catafalcul Majestăţii Sale. Dar au împărtăşit durerea unei întregi naţiuni. Mulţi dintre ei au aşteptat cu flori în mâini şi cu lacrimi în ochi trecerea cortegiului funerar.
- Funeraliile Regelui Mihai I. Emoţii copleşitoare la Otopeni, la întoarcerea definitivă în ţară a Majestăţii...
- Crima din staţia de metrou Dristor putea fi evitată. Ce spune un fost director al Metrorex
- Portret de criminală în serie. Ce spun anchetatorii şi psihiatrii despre Magdalena Şerban, ucigaşa de la metrou
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Sinaia a ocupat mereu un loc special în sufletul Regelui Mihai. Este oraşul în care s-a născut, în care şi-a petrecut cei mai frumoşi ani ai copilăriei şi cel căruia, spun localnicii, i-a lasat o moştenire inestimabilă. Tocmai din acest motiv, astăzi au ieşit să îşi ia rămas bun de la Majestatea Sa.
Şi-a petrecut primii ani din viaţă pe domeniul Regal. În ciuda originilor nobile, era un copil năzdrăvan, îşi aduce aminte Floarea Popescu, care a copilărit cu Regele Mihai I: "Noi şedeam aicea era curtea şi acolo era drumul! Şi, câteodată, treceau agenţii, că erau două maşini, Nae Ciceroni şi Nae Cismaru, nu erau fraţi, dar aşa s-a întâmplat să îi cheme! Şi întrebau întotdeauna, că regele pleca, dar nu anunţa că pleacă! Şi veneau amândoi agenţii şi noi spuneam că a trecut în sus regele."
După ce a fost forţat să abdice, aveau să treacă 60 de ani până când regele a revenit în leagănul monarhiei, dar şi al copilăriei sale. S-a întors la fel cum a plecat. La volanul unei maşini.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰