Funeraliile Regelui Mihai I. Lacrimi şi flori la Peleş, unde Majestatea Sa s-a născut şi unde miercuri a ajuns ultima oară

Publicat: 13.12.2017, 19:16.
Actualizat: 14.12.2017, 16:34

Drumul Regelui Mihai către Peleş a fost presărat cu lacrimi şi flori. Oamenii au întâmpinat cortegiul cu drapele care poartă stema Casei Regale.

Drumul Regelui Mihai către Peleş a fost presărat cu lacrimi şi flori. Oamenii au întâmpinat cortegiul cu drapele care poartă stema Casei Regale. În holul de onoare al castelului, preşedintele României, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, întregul Executiv, dar şi înalţi oficiali şi delegaţi străini i-au adus Regelui un ultim omagiu.

Palatul ridicat de primul rege al României l-a primit astăzi, pentru ultima dată, pe ultimul monarh. Într-o tăcere solemnă, ofiţerii Gărzii de Onoare au purtat sicriul în holul de onoare al Castelului Peleş. Au urmat omagiile.

Preţ de câteva secunde, şeful statului s-a recules la catafalcul suveranului. La plecare, Klaus Iohannis a scris un mesaj în cartea de condoleanţe. Şefii celor două Camere ale Parlamentului au venit şi ei să aducă un ultim omagiu monarhului. Au urmat membrii Guvernului, în frunte cu premierul Mihai Tudose. Apoi, rând pe rând, fostul preşedinte Emil Constantinescu, Mugur Isărescu, Victor Ciorbea, o delegaţie a Republicii Moldova, dar şi ambasadorul Marii Britanii.

Oamenii simpli din Sinaia nu s-au putut reculege la catafalcul Majestăţii Sale. Dar au împărtăşit durerea unei întregi naţiuni. Mulţi dintre ei au aşteptat cu flori în mâini şi cu lacrimi în ochi trecerea cortegiului funerar.

Sinaia a ocupat mereu un loc special în sufletul Regelui Mihai. Este oraşul în care s-a născut, în care şi-a petrecut cei mai frumoşi ani ai copilăriei şi cel căruia, spun localnicii, i-a lasat o moştenire inestimabilă. Tocmai din acest motiv, astăzi au ieşit să îşi ia rămas bun de la Majestatea Sa.

Şi-a petrecut primii ani din viaţă pe domeniul Regal. În ciuda originilor nobile, era un copil năzdrăvan, îşi aduce aminte Floarea Popescu, care a copilărit cu Regele Mihai I: "Noi şedeam aicea era curtea şi acolo era drumul! Şi, câteodată, treceau agenţii, că erau două maşini, Nae Ciceroni şi Nae Cismaru, nu erau fraţi, dar aşa s-a întâmplat să îi cheme! Şi întrebau întotdeauna, că regele pleca, dar nu anunţa că pleacă! Şi veneau amândoi agenţii şi noi spuneam că a trecut în sus regele."

După ce a fost forţat să abdice, aveau să treacă 60 de ani până când regele a revenit în leagănul monarhiei, dar şi al copilăriei sale. S-a întors la fel cum a plecat. La volanul unei maşini.

Citește și
• pe 01.01.1970 la 02:00
Funeraliile Regelui Mihai I. Emoţii copleşitoare la Otopeni, la întoarcerea pentru ultima oară în ţară a Majestăţii Sale
recomandari pe a1.ro
”Cea mai tatuată femeie” a cheltuit aproape 50.000 $ să se umple din cap până în picioare cu tatuaje. Cum arăta înainte
• pe 01.01.1970 la 02:00
Crima din staţia de metrou Dristor putea fi evitată. Ce spune un fost director al Metrorex

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Horoscop vineri, 22 ianuarie: Racii vor avea parte de zile mai liniștite
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
7:37 Valeriu Gheorghiţă: Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. Săptămâna viitoare va ajunge p nouă tranșă de vaccin 7:26 Un TIR plin cu bumbac a luat foc în trafic, în apropiere de Râmnicu Vâlcea 23:07 Pfizer a redus livrările de vaccin în unele țări din UE în această săptămână: Şi România este afectată 22:57 Video viral: La sfinţire cu ştampila. Modernizarea a ajuns şi la purtătorii de sutană 22:39 Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor Covid-19, pe întreg teritoriul UE 22:14 Patru tineri din Teleorman au zburat cu decapotabila de pe şosea: Pasagerii au fost pur şi simplu aruncaţi pe câmp 21:47 Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu 21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poartă la ei adevărate kit-uri sanitare
CITEȘTE PE A1.ro
Ce pensie şi ce beneficii va avea Donald Trump ca fost preşedinte al Americii. Ce sumă îi va intra în buzunar lunar
A1.RO
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
A1.RO