Antena Meniu Search
x

Video Drumul spre Calafat, dincolo de granița bunului simț

Şoaseaua care duce spre vama Calafat e un drum al gunoaielor. Şi nu de ieri, de azi. Miile de şoferi care tranzitează graniţa cu bulgarii s-au obişnuit să arunce resturile direct din cabină. Pleacă apoi mai departe, iar ambalajele produselor cumpărate din alte țări rămân pe umerii autorităților de la noi, depășite de situație. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 30.03.2021, 20:14

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Un peisaj dezolant mărgineşte drumul spre vama Calafat - Vidin cale de 5 kilometri. Este ultima imagine despre România pe care o iau cu ei sutele de şoferi de tir ce aşteaptă să treacă graniţa cu bulgarii. Şi la care contribuie din plin.

Băuturi din Grecia, Bulgaria, brânzeturi turcești și tot felul de ambalaje ale unor produse din afara țării noastre. Dacă te uiți cu atenție pe etichetele acestor produse, constați ca ele nu sunt de la noi din țară. La noi rămân doar gunoaiele. Sunt resturile pe care şoferii le aruncă din cabina tirului direct în şanţ. Aşteptarea este lungă până la vamă, aşa că mulţi profită şi își fac curat în cabine.

În fața problemei, șoferii străini au uitat subit toate cunoștințele de limba engleză și ridică din umeri. Deşi pe marginea şoselei, coşurile de gunoi se găsesc şi sunt mai mult goale, unii se scuză că nu le găsesc.

Şofer român de TIR: Dacă totuși ar fi coșuri de gunoi, cât de cât. Să spunem mai voluminoase. Că traficul este foarte mare aici. Este o graniţă care merge şi încolo spre Orientul Mijlociu.

Alţii dau vina pe atitudinea lipsită de fermitate a autorităţilor, care sunt în măsură să dea amenzi usturătoare ca în alte state.

O soluţie dorită mai ales de cei care locuiesc în Calafat și în comunele învecinate, care sunt nevoiţi să trăiască într-un mediu poluat cu deşeuri.

Localnic: Amenzile şi panouri d-astea cu "păstraţi curăţenia" mai dese şi chiar amenzile scrise, dar în euro, nu în lei, că leii sunt mici. Dar sume mari, uriaşe.

Reporter: Dar ce credeţi, în alte state tot aşa aruncă oare?

Localnic: Nu e, dar la noi este rau şi cu educaţia asta civică.

Legea prevede sancţiuni de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. Totul este să existe dovada, iar persoana care aruncă deșeurile să fie surprinsă în flagrant. Cu toate acestea, administratorul drumului se declară învins. Acţiunile de ecologizare nu au niciun rezultat, iar mare parte din coşurile montate de drumari au fost vandalizate.

Bogdan Bratu - director regional DRDP Craiova: Zi de zi facem ecologizarea zonei, dar în permanenţă sunt cozi de tiruri şi şoferii care stau la coadă aruncă din cabina tirului pe geam. Şi la această oră sunt oameni de la District şi strâng gunoaiele din zona respectivă.

Societatea civilă le sare însă în ajutor. Voluntarii care vor să pună umărul la ecologizarea zonei sunt aşteptaţi sâmbătă, la ora 10, la benzinăria de la intrarea în Calafat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Drumul spre Calafat, dincolo de granița bunului simț