Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video După 15 ani petrecuţi în SUA, o tânără readuce lectura la loc de cinste într-un sat din Hunedoara. Cărţile trec din mână în mână

După o zi grea de muncă la câmp, cea mai bună metodă de relaxare este să citeşti o carte la gura sobei. Cel puţin aşa crede o tânără întoarsă din SUA, care a amenajat într-un sat din Hunedoara o bibliotecă stradală. Sătenii sunt îndemnaţi să împrumute cărţi cu încredere, iar mulţi dintre ei s-au arătat deja încântaţi de idee. 

de Redactia Observator

la 18.02.2022 , 08:07

Dana Kelemen este o tânără pasionată de lectură. A trăit 15 ani în Statele Unite, dar s-a întors acum în ţară. Şi nu cu mâna goală, ci plină de cărţi. Tânăra a înfiinţat prima bibliotecă din satul hunedorean Totia. "După tot timpul acesta, când am venit am vrut să fac o oportunitate aşa, pentru copii, mai ales pentru zonele rurale, să aibă acces la informaţie", spune Daniela Kelemen, Membru al Comitetului Director al organizaţiei Nonprofit Illinois Romanian-American Community din Statele Unite ale Americii.

Biblioteca din sat, lăudată de localnici. Care sunt regulile

Biblioteca este de fapt un chioşc stradal plin de cărţi. Toţi sătenii sunt invitaţi să împrumute cărţi de aici. "Regulile sunt foarte simple. Ea este deschisă non-stop. Oricine este binevenit, aparţine satului, nu mie personal", adaugă Daniela Kelemen. "Rugăm să se aducă înapoi cărţile, dar dacă cineva doreşte să păstreze cartea sau dacă are nevoie de ea poate să pună alta în loc"

Vezi și

Vestea s-a dus repede în sat. "Ne pare bine că avem pe cineva, tineret care să facă aşa ceva. Eu am 75 de ani, dar aşa ceva nu am văzut", mărturiseşte o localnică. "Cine ia de acolo să le mai aducă şi înapoi! Că ştiţi cum e românul nostru, pe ce pune mâna e a lui", este de părere un bărbat.

Pe acelaşi subiect

Un proiect social esenţial. Avantajele lecturii

Dascălii spun că astfel de proiecte sunt extrem de importante pentru societate. "Dezvoltă creativitatea, dezvoltă imaginaţia cititorul. Se transformă, descoperă, se descoperă pe sine, descoperă lumea", spune Cristina Oprean, profesor de limba engleza şi consilier educativ.

Foarte mulţi oameni au donat cărţi pentru acest proiect. Acelaşi model ar putea fi adoptat şi în localităţile din zona rurală din Gorj sau Alba.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » După 15 ani petrecuţi în SUA, o tânără readuce lectura la loc de cinste într-un sat din Hunedoara. Cărţile trec din mână în mână