Scandal uriaş în sistemul medical. Unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi români e acuzat de delapidare
Mihai Lucan, unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi din România, este acuzat de delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Mihai Lucan, unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi din România, este acuzat de delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. Fostul şef al Institutului de Urologie şi Tranplant Renal din Cluj, medicul care l-a salvat pe Alexandru Arşinel, ar fi traficat, timp de zece ani, banii, aparatura şi serviciile medicale ale statului, în beneficiul unei afaceri de familie. Ar fi fost ajutat de fiul lui, dar şi de fostul manager al Institutului.
Emanuel Ungureanu, deputat: "Se opreşte jaful unei instituţii medicale şi jaful asupra a mii de bolnavi. Au creat metode de jaf pe care nici măcar nu vi le puteţi imagina." Acuzaţia vine din partea unui membru al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor. Un parlamentar care a lucrat alături de renumitul chirurg Mihai Lucan. Fostul şef al Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj este suspect de delapidare. S-au făcut percheziţii în vila lui din oraş.
Emanuel Ungureanu, deputat: "Vorbim de un sistem mafiot, în care cei cu bani şi-au creat relaţii privilegiate." Iar profesorul Mihai Lucan ar fi o verigă în sistem. Potrivit procurorilor DIICOT, medicul ar fi prejudiciat statul cu aproape un milion de Euro.
Timp de zece ani ar fi traficat banii, aparatura şi serviciile medicale ale Institutului, în beneficiul unei afaceri de familie, o clinică privată.
- În Bacău, Moș Crăciun a venit pe geam pentru a aduce daruri copiilor pompierilor
- Carnea de struţ, ultima delicatesă propusă pentru masa de Crăciun
- Un tânăr din Târgovişte e căutat de poliţie, după ce a furat perna pe care stătea Moş Crăciun
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Potrivit DIICOT, medicul ar fi transferat ilegal, de la Institutul de stat, un dispozitiv medical pentru tratamentul bolnavilor de cancer. 159 de pacienţi au plătit pentru fiecare intervenţie între 3.000 şi 6.700 de euro, bani care au intrat în conturile clinicii private.
Delapidarea s-ar fi făcut şi prin servicii de laborator de care clinica profesorului Lucan a beneficiat gratuit. Analizele pacienţilor lui le-a plătit tot statul. Banii ar fi fost furaţi şi prin scăderea valorii tratamentului real pe care-l primeau pacienţii, faţă de ceea ce era consemnat în dosarele medicale.
În timp ce Institutul de stat a sărăcit, Clinica privată s-a îmbogăţit.
Ancheta DIICOT vine după ani întregi în care de numele profesorului Mihai Lucan s-au legat sute de operaţii de transplant dificile, dar şi suspiciuni privind felul în care erau selectaţi pacienţii. Însuşi profesorul Lucan vorbea, în 2012, despre o "afacere" cu vieţile oamenilor arâtând, însă, spre alte centre de transplant din ţară.
Şi fiul lui Mihai Lucan, dar şi fostul manager al spitalului sunt suspecţi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰