Antena Meniu Search
x

E stare de alertă şi la Cluj, unde un munte de gunoi a ars continuu 12 ore. Sunt mii de oameni în pericol

Un munte de gunoi de la marginea Clujului arde de 12 ore şi mii de oameni respiră aer otrăvit. Autorităţile anunţă depăşiri uriaşe ale valorilor de poluare. Deş

Vezi și

Un munte de gunoi de la marginea Clujului arde de 12 ore şi mii de oameni respiră aer otrăvit. Autorităţile anunţă depăşiri uriaşe ale valorilor de poluare. Deşi se aprinde aproape în fiecare lună, rampa de gunoi de la Pata Rât continuă să funcţioneze ilegal. Trebuia închisă încă din 2010, dar autorităţile nu au făcut nimic. 

Un munte de foc şi o întreagă comunitate în pericol. Mai bine de 12 ore, rampa de gunoi de la Pata Rât a ars neîncetat. Este al şaptelea şi cel mai violent incendiu din acest an. 

E stare de alertă: bomba ecologică de la marginea oraşului ar putea afecta sănătatea a mii de locuitori. Focul a pornit la doar două zile după ce ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a criticat dur modul în care autorităţile locale au administrat groapa de gunoi şi a cerut demiterea şefului Gărzii de Mediu din Cluj. Şi pare să nu fi fost doar o coincidenţă. Ioan Aurel Cherecheş, prefectul judeţului Cluj: "E vorba de un incendiu provocat. Nu este şansă de combustie spontană la 9 grade."

Ani la rând, funcţionari din Consiliul Judeţean au anunţat, cu surle şi trâmbiţe, închiderea rampei. O operaţiune care a ajuns să coste peste opt milioane de euro, din cauza volumului mare de deşeuri depozitate ilegal. Şi o iniţiativă care s-a dovedit, de fiecare dată, un mare eşec. 

Pe acelaşi subiect

Sute de oameni trăiesc în cartierul de pe rampa de gunoi. La doar câţiva kilometri de centrul oraşului, dar la sute de ani distanţă de civilizaţie.  

Situaţia de la Pata Rât ar putea degenera. Scenariul pare tras la indigo cu cel de de la groapa de gunoi din Horezu, Vâlcea. Acolo, incediul izbucnit la mijlocul lunii august nu a fost stins nici acum. Sunt tone de deşeuri radiocative care, teoretic, ar putea fi acoperite de pământ. Dar, practic, autorităţile nu pot obţine autorizaţiile necesare. 

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor şi riscă infringementul dacă nu reduce cantitatea de gunoi depozitat cu 50 % până în 2020. Dar, la noi, până şi deşeurile au ajuns afaceri ilegale de milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » E stare de alertă şi la Cluj, unde un munte de gunoi a ars continuu 12 ore. Sunt mii de oameni în pericol