Antena Meniu Search
x

Echinocţiu de toamnă 2018, momentul în care ziua este egală cu noaptea. Când se schimbă ora în România

Echinocţiul de toamnă 2018 are loc pe 23 septembrie, la ora 04:54, şi marchează momentul în care pășim în toamna astronomică, iar ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Echinocţiu de toamnă 2018, momentul în care ziua este egală cu noaptea. Când se schimbă ora în România
Echinocţiu de toamnă 2018, momentul în care ziua este egală cu noaptea. Când se schimbă ora în România - Pixabay

Echinocţiul de toamnă 2018 are loc pe 23 septembrie, la ora 04:54, şi marchează momentul în care pășim în toamna astronomică, iar ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Echinocţiul de toamnă 2018 are loc când Soarele traversează ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică. În emisfera nordică, echinocţiul de toamnă are loc în momentul în care longitudinea aparentă a Soarelui este de 180 grade.

În această zi, în emisfera australă începe primăvara.

Echinocţiul de toamnă diferă de la an la an

Pe acelaşi subiect

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582) echinocţiul de toamnă a căzut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Va fi la 21 septembrie abia în 2092 şi aceasta se va întâmpla pentru prima oară de la crearea calendarului gregorian şi se va repeta doar în 2096.

Ce înseamnă echinocţiu de toamnă 2018

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și 'punct autumnal' , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

Când trecem la ora de iarnă 2018

Un alt fenomen important ce ne aşteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă în 2018 se va face în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie, schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2018 devine ora 3:00.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Ora de iarnă 2018. Ultima trecere, în 2019

Până în aprilie 2019, fiecare țară trebuie să anunțe dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019.

Prin urmare, se va trecere la ora de iarnă 2018. Această schimbare va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie.

Ora de iarnă are ca scop folosirea cât mai mult timp posibil a luminii Soarelui, economisindu-se resurse desfășurării activităților umane pe lumină slabă.

Cum ne influenţează sănătatea trecerea la ora de iarnă

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Iată cum ne adaptăm la ora de iarnă. Vezi 5 lucruri de făcut pentru a o depăși cu ușurință

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune un profesor la Universitatea Yale, citat de Mediafax.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Echinocţiu de toamnă 2018, momentul în care ziua este egală cu noaptea. Când se schimbă ora în România