Antena Meniu Search
x

Video Echitaţia, un sport din ce în ce mai popular printre români. Ce trebuie să ştii înainte de a te înscrie la prima lecţie

Echitaţia câştigă şi în România tot mai mulţi adepţi. Deşi ar putea să pară simplu, călăria este un sport extrem de solicitant. Şi deloc ieftin.

de Redactia Observator

la 09.08.2022, 21:28

Vezi și

Cei pe care îi bate gândul să se apuce de echitaţie, trebuie să ştie că există un criteriu esenţial: să le placă animalele! În plus, e nevoie de o condiţie fizică bună.

Florin, instructor de echitaţie: „La prima şedinţă o să facem o plimbare la pas, să aveţi interacţiune cu calul, puneţi mâna pe el, vă urcaţi, îl călăriţi. Următoarele şedinţe vor fi la coardă, pas, trap, trap săltat, aşezat, poziţia călare. Cum se ţin mâinile corect, cum se ţin picioarele pe lângă cal.”

Echitaţia poate fi, de altfel, un sport periculos, motiv pentru care la şcoală sunt reguli clare pe care toţi elevii trebuie să le respecte.

Spre exemplu, oricât de cuminte este calul, trebuie să evitaţi trecerea prin spatele lui.

Pe acelaşi subiect

La cursuri, echipamentul este obligatoriu 

Ozana Moraru, preşedintele clubului de echitaţie: „Obligatoriu, ghete şi jabiere sau cizme de călărie pentru că avem nevoie să ne protejăm gamba în contact cu calul. Pantaloni de călărie, care trebuie să fie mulaţi, dar totuşi comozi, iar aici să aibă o zonă din diferite materiale cât de cât mai aderente la şa. Obligatorie toca. Şi în rest, tricou, vesta.”

Echitaţia, o adevărată investiţie financiară

Un sport frumos, care implică multă responsabilitate, dar şi cheltuieli destul de mari. Doar echipamentul dacă este unul bun, va costa între 1.500 şi 3.000 de lei. Pe lângă asta, veţi mai avea de plătit orele. Preţul unei şedinţe este cuprins între 60 şi 200 de lei, în funcţie de centrul ales. Apoi, cu timpul, cei care avansează cumpără sau închiriază propriul cal.

Ozana Moraru, preşedintele clubului de echitaţie: „Odată investiţia iniţială în calul respectiv, după care pensiunea. Pensiunea costă între 300 şi 450 de euro, de la bază la bază. Pe lună, da. Apoi, dacă ai un antrenor, asta costă separat. Sunt nişte costuri.”

Simina a avut până acum 6 cai

Simina are 24 de ani, practică echitaţie de 10 ani şi a avut până acum 6 cai. În acest moment, participă la competiţii cu un superb cal belgian.

Simina Rădulescu, studentă: „Depinde dacă vrei să faci sport de performanţă sau doar de agrement. Poate să plece de la 500 de euro pe lună, poate să ajungă şi mult mai mult. Depinde cât de mult eşti dispus să investeşti în acest sport şi ce vrei să faci. Sunt persoane care vin doar să se relaxeze, să iasă cu el pe câmp. Pentru ei e mult mai puţin costisitor, dar eu particip la cel puţin 2 competiţii pe lună.”

La centrele de echitaţie veţi găsi călăreţi de toate vârstele, de la 8 şi până la peste 60 de ani, persoane cu ocupaţii extrem de diferite, dar pe care le uneşte un singur lucru: dragostea pentru cai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Echitaţia, un sport din ce în ce mai popular printre români. Ce trebuie să ştii înainte de a te înscrie la prima lecţie