Video Efectul secundar al vaccinării: bâlbâiala la stat. Ministerul Sănătății schimbă ordinele de la o zi la alta
Vaccinarea are un efect secundar sigur pentru autorităţi: haosul. Ministerul Sănătăţii schimbă ordinele de la o zi la alta. Dacă acum două zile cerea spitalelor să termine până astăzi vaccinarea celor din sistem, acum s-a răzgândit: doar programările trebuie încheiate diseară.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- De parcă nu ar fi de ajuns, programarea online se face în stil românesc, tot la ghişeu
Trei sute de mii de oameni ar trebui imunizaţi în prima etapă de vaccinare din România. Adică, tot sistemul sanitar de la noi. Până acum, nici 100.000 nu au primit serul. Dar un ordin de ministu le impunea ca până astăzi, la ora 20, să fie încheiat acest proces. Imposibil, susţin medicii din centrele de vaccinare, pe care s-a pus o presiune enormă în ultimele două zile.
Raluca Barbu, coordonator centru de vaccinare: Nimeni nu a luat-o ca fiind imperativă, este evident ca vom vaccina beneficiarii atâta timp cât e necesar. Nici nu ar fi putut veni toţi beneficiarii până la ora 20.
Astăzi, ordinul a fost contrazis chiar de către cei care l-au emis. Noua indicaţie era că, până diseară, să fie programaţi toţi cei care doresc să primească serul anticovid.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: E o notă către spitale, care îndeamnă pe cei responsabili să facă programrile cât mai curând. E o răspundere mare, vaccinarea celor din prima linie, nu vrem ca acest proces să se întârzie din cauza unor chestiuni birocratice.
A treia hârtie vine astăzi chiar de la şeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Până la urmă, nu există termen limită pentru înscriere.
Platforma pentru programări pare inutilă
Şi nu sunt singurele probleme. La Cluj, medicii reclamă faptul că s-au înscris online, dar nu au fost primiţi la vaccinare. DSP-ul a decis că mai sigure sunt listele făcute din pix.
Luminiţa Crişan, medic de familie: Când am ajuns acolo am fost refuzaţi la vaccinare sub pretextul că nu suntem încă pe lista de priorităţi, că nu are niciun rost planificarea pe platformă, că nu se respectă.
Gelda Trifan, asistent medical: Ni s-au cerut buletinele. A zis că trebuie să l întrebe pe domnul doctor. A venit domnul doctor, care e cu organizarea, ne-a spus că după data de 18, că se vaccinează cei din spitalele Covid.
Un medic de familie din Bucureşti s-a programat pe platforma online, cererea i-a fost acceptată, dar a fost întors din drum de STS.
Marina Pîrcălabu, medic de familie: După o zi după programare m-a sunat STS să îmi spună că acel spital nu este spital, centru de vaccinare. A trebuit să radiez programarea şi să mă reprogramez.
Confruntat de reporterii Observator cu situaţia, ministrul sănătăţii promite că lucrurile se vor rezolva... în câteva zile.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Sunt multe îmbunătăţiri care vor fi făcute în zilele următoare atât la nivelul platformei, cât şi la nivelul procesului. Procesul poate fi îmbunătăţit.
Sunt locuri din ţară unde cererea de vaccinare e mare, iar dozele trimise - puţine. De exemplu, la Brăila, unde s-a cerut suplimentarea dozelor de vaccin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰