Video Efectul neașteptat al pandemiei de COVID: Tații, tot mai implicați în creșterea și îngrijirea copiilor
Pandemia ne-a apropiat vrând-nevrând şi efectele beneficie se văd mai ales în dinamica familiilor. Cercetările arată că taţii au devenit tot mai implicaţi în creşterea şi îngrijirea copiilor şi vor să stea tot mai mult acasă.
Adrian are două fete şi spune că în timpul pandemiei a reuşit să se apropie de fiicele sale mai mult ca oricând.
Adrian, tată: Le-am cunoscut mai bine, m-au cunoscut şi ele mai bine pe mine. Ce am apreciat eu a fost că am putut să fac anumite lucruri împreună cu ele.
Inclusiv să le ia cu el la atelierul în care lucra la acea vreme.
Un studiu realizat de doi sociologi din Marea Britanie arată că 65% dintre tați și-au îmbunățit relația cu copilul lor, iar jumătate se simt mult mai competenți ca părinți, după perioada de carantină. Psihologii spun că prezenţa tot mai activă a tatălui în viaţa copilului va duce la o dezvoltare mult mai armonioasă a celor mici.
- OMS e la un pas să declare sfârşitul pandemiei de COVID-19. Când ar putea face anunţul
- Două românce au vrut să slăbească cu "Ozempic", medicament pentru diabet. Efectele au fost devastatoare
- "Simt că mi se desprind oasele de aici, din cap". Motivul pentru care tusea nu ne dă pace, după valul virozelor
Keren Rosner, psiholog: Din punctul de vedere al copilului, este extraordinar. Un copil are nevoie de modele, iar modelul tatălui este semnificativ pentru ce va fi el, cum se va contura ca personalitate, cum îşi va face noua lui familie. Acest model nou cred că este mult mai funcţional şi adaptat timpurilor noastre.
Tot mai mulți bărbați își iau concediu paternal
În 2022, spre exemplu, 1 din 9 părinți pentru a îngriji copilul în primii ani a fost tatăl. Numărul a crescut cu 34% față de 2019. Trendul a ajuns şi în România, iar Guvernul a mărit durata concediului paternal şi a modificat regulile pentru concediul de creştere a copilului.
Raluca Dumitra, director de marketing: Vedem că, dacă acum 5-10 ani era o excepţie ca taţii să îşi ia concediu paternal, acum sunt din ce în ce mai multe astfel de cazuri. Sunt cazuri în care taţii stau pe întreaga perioada de creştere a copilului cu copilul acasă şi mama să se întoarcă la birou.
Începând de anul acesta, taţii care participă efectiv la îngrijirea copilului au dreptul la un concediu paternal de 10 zile lucrătoare, dublu faţă de cât era până în prezent.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰