Antena Meniu Search
x

Epidemia de pestă porcină, cea mai mare catastrofă biologică din istoria României

Epidemia de pestă porcină din România este cea mai mare catastrofă biologică din istorie. Este declaraţia decanului de la Facultatea de Medicină Veterinară, care a coordonat celula de criză din timpul epidemiei de gripă aviară, de acum 13 ani.

Vezi și

Epidemia de pestă porcină din România este cea mai mare catastrofă biologică din istorie. Este declaraţia decanului de la Facultatea de Medicină Veterinară, care a coordonat celula de criză din timpul epidemiei de gripă aviară, de acum 13 ani. Este o problemă de securitate naţională care ar putea avea efecte iremediabile în plan economic. Fermele se închid, iar consumul intern ar putea fi asigurat în curând în procent de 80 la sută doar din importuri.

Ca un fulger i-a lovit pe ţăranii români epidemia de pestă porcină, care a cuprins mai multe sate din România. Zeci de mii de porci au fost ucişi în zonele afectate, dar virusul înaintează spre localităţile vecine, cu o viteză uimitoare. Aproape în fiecare oră izbucneşte un focar nou.

Oficial, sunt 545 de focare în 97 de localităţi din opt judeţe. Pe afacerile fermierilor se pune lacăt.

Autorităţile abia stabilesc strategii. Ar fi trebuit să prevină răspândirea virusului încă de anul trecut, când au apărut primele focare. Atunci, Comisia Europeană le-a avertizat că nu au făcut nimic pentru a opri migraţia porcilor mistreţi din zona Deltei Dunării, care au adus virusul de peste graniţe. Alte ţări au ridicat la frontiere garduri de protecţie.

Mai mult, autorităţile ar fi acţionat doar în interiorul zonelor de focar. În exterior, s-ar fi limitat doar la filtre de poliţie şi la împrăştierea de soluţii dezinfectante pe drumuri.

Oamenilor li s-au promis depăgubiri, încă banii nu vor acoperi şi pierderile pe care le va suferi economia naţională. Acum importăm aproape 60 la sută din consumul intern de carne de porc.

Fără producţie internă, preţurile ar putea exploda. În plus, ţările europeene ar putea să sisteze importurile de carne de poc din România, în următorii patru ani.

Pagubele pe termen scurt ar putea fi de sute de mii de euro. Pe termen lung, vor depăşi un miliard. Fiecare focar ar trebui izolat pe o rază de 10 kilometri, spun specialiştii. Comisia Europeană a avertizat că autorităţile române nu au asigurat biosecuritatea în zonele de focar.

Ministerul Apelor şi Pădurilor a cerut încă de anul trecut reducerea numărului mistreţilor din Delta Dunării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Epidemia de pestă porcină, cea mai mare catastrofă biologică din istoria României