Antena Meniu Search
x

Nici ministrul de interne nu i-a convins pe oamenii din Căpeni să plece din calea apelor. Digul de pe Olt se poate sparge

Este alertă şi la această oră în localitatea Căpeni din judeţul Covasna. Digul care stă în calea apelor riscă să se spargă sub presiunea viiturii.

Vezi și

Este alertă şi la această oră în localitatea Căpeni din judeţul Covasna. Digul care stă în calea apelor riscă să se spargă sub presiunea viiturii. Autorităţile au încercat, în zadar, să-i convingă pe oameni să plece. Cei mai mulţi au refuzat să fie evacuaţi. În mijlocul haosului a poposit însuşi ministrul de Interne. Carmen Dan a vrut să vadă cu ochii ei dacă edilii locali gestionează corect situaţia. Deşi a vorbit despre evacuare forţată, la faţa locului, nici ea nu s-a putut lupta cu localnicii hotărâţi să înfrunte apele cu orice preţ.

În miez de noapte, pompierii bat din poartă în poartă. Străzile din Căpeni sunt deja acoperite de apă. Însă pericolul e cu mult mai mare. Digul de protecţie care preia viitura produsă pe cursul râului Olt e pe punctul să cedeze din cauza unei fisuri. Mai multe localităţi care sunt la graniţa judeţelor Braşov şi Covasna ar putea fi mătuare de apă. Se dă ordin de evacuare. 

Puţini sunt cei care respectă avertismentul. Doar 20 de oameni din cei peste 300 expuşi riscului acceptă să părăsească zona.  

În tot acest timp, opt oameni, între care un copil, aşteptau cu sufletul la gură, la doar câţiva kilometri distanţă, pe o insulă formată între localităţile Şercaia şi Mândra, să fie salvaţi din mijlocul puhoaielor. 

Pe acelaşi subiect

La lumina zilei, se văd proporţiile dezastrului. Pârâul Căpeni, unul dintre mulţii afluenţi ai Oltului, a crescut peste noapte, a înghiţit câmpurile şi a ajuns la câteva sute de metri de case. 

De la Bucureşti, ministrul de Interne transmite că nu este mulţumită de felul în care este gestionată situaţia. Aşa că în doar două ore, Carmen Dan ajunge la Căpeni, îmbrăcată într-un costum de intervenţie. 

Ministrul de interne vrea să îi convingă personal pe localnici să plece din calea dezastrului. Altfel, se impune evacuarea forţată. De la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă transmite acelaşi mesaj. În ciuda explicaţiilor, oamenii refuză în continuare să plece. 

Apele s-au retras peste zi, aşa că evacuarea forţată a ieşit din discuţie. Totuşi, urmează trei zile de ploi. Iar judeţele Covasna şi Braşov sunt sub cod portocaliu de inundaţii. 

Pericolul nu a trecut nici pentru celelalte judeţe aflate sub cod galben. Localitatea Ogra din Mureş e paralizată după viitura care a măturat totul în calea ei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Nici ministrul de interne nu i-a convins pe oamenii din Căpeni să plece din calea apelor. Digul de pe Olt se poate sparge