Băncile au trecut de pragul de 4,7 lei pentru un euro. Scumpirile vin în valuri peste români
Euro a trecut de 4 lei şi 70 de bani. Băncile vând deja peste acest prag psihologic, iar românii care îşi plătesc ratele în moneda europeană îşi refac bugetul.
Euro a trecut de 4 lei şi 70 de bani. Băncile vând deja peste acest prag psihologic, iar românii care îşi plătesc ratele în moneda europeană îşi refac bugetul. Toate estimările arată că euro va continua să zdrobească leul. Foarte curând ar putea ajunge la o cotaţie oficială de 4 lei şi 80 de ani, avertizează economiştii.
În ultimele două săptămâni, euro a depăşit de patru ori cotaţii istorice. La cursul BNR se apropie de 4 lei şi 67 de bani. În bănci, însă, a depăşit pragul psihilogic de 4 lei şi 70 de bani.
Când creşte euro, tot noi decontăm. O chirie costă mai mult cu 55 de lei, o rată este mai mare cu 92 de lei. Până şi banala facutură de telefon este mai scumpă astăzi cu 5 lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Radu Sovianu, analist economic: "Efectele sunt scăderea puterii de cumpărare la tot ce se donominează în euro sau în dolari, ne uităm la carburanţi, gaze, energie, telecomunicaţii, cablu tv. Vedem o scădere a puterii de cumpărare ticăloasă, nu doar pentru cei care au avut parte de creşteri salariale, dar pentru întreaga populaţie şi companii."
- La graniţa României, o afacere cu mame-surogat. Copii născuţi din mame ucrainene au ADN-ul unor părinţi români
- Prifilul criminalului de la coafor. Subofiţerul Florin Oprea a avut dosar penal pentru violenţe domestice
- Subofiţerul criminal din Titu fusese părăsit de iubită de o săptămână. Ce i-a spus tinerei înainte să o...
De teamă că această creştere nu poate fi oprită, sunt mulţi români care au descis să schimbe economiile, pe care le au în lei.
Vor urma scumpiri pentru tot ce cumpărăm din import. Iar preţurile mari sunt observate şi de străinii care ajung la noi.
Banca Naţională este singura care ar putea să intervină cu euro pe piaţă pentru a întări leul.
Deprecierea din ultima perioadă a leului faţă de euro vine pe fondul turbulenţelor politice, dar şi din cauza că importăm mai mult decât reuşim să exportăm.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰