Excesul de selfie poate dezvolta adevărate tulburări de comportament
De câte ori nu v-aţi uitat cu admiraţie la selfiuri reuşite ale prietenilor? Însă de câte ori v-aţi întrebat ce ascund aceste portrete virtuale?
De câte ori nu v-aţi uitat cu admiraţie la selfiuri reuşite ale prietenilor? Însă de câte ori v-aţi întrebat ce ascund aceste portrete virtuale? Psihologii ne răspund în sfârşit: excesul se selfie poate dezvolta adevărate tulburări de comportament.
Avertismentul psihologilor este foarte clar: îndrăgitele selfie-uri ne pot provoca adevărate tulburări de comportament. Mai exact, utilizarea în exces a camerei din faţă poate duce la dezvoltarea unei personalităţi narcisiste. Iar admiraţia excesivă faţă de propria persoană se poate manifesta în mai multe feluri.
Exhibiţionismul, atribuirea de merite nefondate sau chiar exploatarea celorlalţi sunt câteva dintre efecte. Psihologii ne şi explică de ce femeile sunt mult mai predispuse la a adopta un astfel de comportament. Fotografiile tip selfie sunt realizate cu precădere de reprezntantele sexului frumos, iar aceste autoportrete virtuale nu surprind un loc, un moment sau alte persoane.
Cel mai des, spun specialiştii, 90% din întreaga fotografie este ocupată tot de personajul principal. Altfel spus, selfieul este de fapt un poster despre o singură persoană care va fi postat pe o reţea de socializare. Şi feedback-ul devine mult mai important pentru o persoană narcisistă. Răspunsurile pozitive din partea utilizatorilor certifică şi glorifică de asemnea atitudinea de iubire faţă de propria persoană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰