Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator: Efecte adverse apărute după rapelul cu vaccinul Pfizer/BioNTech

A fost ziua rapelului pentru primul reporter din echipa Observator care a primit vaccinul anti-COVID în urmă cu trei săptămâni. Cristina Oprea a urmărit efectele adverse în urma rapelului şi a vorbit cu medici pentru a vedea dacă e ceva îngrijorător. Urmează o săptămână de aşteptare până când va putea spune că este imunizată complet.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 08.02.2021, 19:41

Vezi și
  • Cristina Oprea este primul reporter din echipa Observator care a primit serul de la Pfizer, pe 18 ianuarie.
  • După rapel, Cristina Oprea a resimțit durere la locul vaccinării și greață.

Pe 18 ianuarie, Cristina a fost vaccinată cu prima doză. Efectele adverse au fost minore.

Cristina Oprea, reporter Observator: ”O uşoară durere de braţ după prima doză”.

Administrarea celei de-a doua doze în a 22-a zi nu a durat mai mult de 20 de secunde.

Cristina Oprea, reporter Observator: ”Este ora 8 si jumatate, am primit cea de-a doua doza de vaccin. Asteptam sa vedem daca vor aparea efecte secundare”.

Efecte adverse după rapel: durere locală și greață

Primele 15 minute au fost fără probleme. La ora 10, rapelul a adus însă ceva nou faţă de prima doză.

Cristina Oprea, reporter Observator: ”In mod cert, locul vaccinarii este mai dureros în cazul celei de-a doua doze de vaccin. Iar la o oră si jumatate de la vaccinare, a aparut si o a doua reactie adversa. Vorbim de o puternica senzatie de greață”.

Efectele rapelului diferă în funcţie de fiecare organism în parte.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”În niciun caz nu ne speriem. Pentru că aceste reacţii adverse sunt de intensitate uşoară sau moderată. În acest moment nu avem reacţii adverse severe”.

Există, într-adevăr, anumite reacţii adverse comune, cum ar fi oboseala, durerea musculară, poate chiar şi febra. Medicii spun că în majoritatea situaţiilor, acestea nu ne afectează activitatea.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”Dacă se întâmplă acest lucru, ca oboseala să nu permită deplasarea la locul de muncă , în această situaţie sigur că trebuie luat legătura cu medicul de familie şi, dacă este nevoie se poate lua un concediu medical de o zi, două, pentru că nu durează mai mult de o zi, două”.

Simptomele cedează la medicația obișnuită

Cele mai multe dintre simptome cedează însă la medicația obișnuită, recomandată pentru răceală.

Cristina Oprea, reporter Observator: ”La recomandarea medicului am luat un paracetamol, iar simptomele deja s-au ameliorat. Au trecut opt ore de la vaccinare si lucrurile par sa reintre in normalitate. Tot ce mai simt acum este o usoara durere la locul injectarii, care este si putin inflamat”.

Mai urmează acum încă şapte zile de aşteptare, după care colega noastră poate răsufla uşurată. Studiile Pfizer arată că din a 28-a zi se obţine imunitatea totală. Ea are deja anticorpi, aşa cum a arătat testul din sânge făcut în a 12-a zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Experiment Observator: Efecte adverse apărute după rapelul cu vaccinul Pfizer/BioNTech