Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator: Motivele invocate de angajatori pentru a refuza persoanele în vârstă: "Nu cred că o să faceți față, doamnă"

Şase din zece români ar vrea să lucreze şi după pensionare, pentru că nu le ajung banii. Problema este că aproape nimeni nu vrea să îi mai angajeze. Un experiment Observator vă arată cum patronii caută tot felul de motive să îi refuze pe cei trecuţi de 60 de ani. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 27.08.2021, 20:12

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Unii mai găsesc câte o explicaţie pentru refuzul de a angaja persoane trecute de prima tinereţe. Alţii, în schimb, nici măcar nu vor să stea de vorbă cu cei trecuţi de 40 de ani. Aşa că, pentru cei care au o anumită vârstă, e un adevărat coşmar când sunt nevoiţi să-şi căute un loc de muncă. 

Salariată: Cu siguranţă trebuie să lucrăm.

Reporter: De ce?

Pe acelaşi subiect

Salariată: Pentru că nu ne ajung banii, e clar.

Reporter: Nu reuşiţi să faceţi economii din salariul pe care îl câştigaţi acum?

Salariată: Nu, nu, nu, sub nicio formă, nu. 

"Salariile şi pensiile aici sunt de mizerie. Eu nu înţeleg cum se descurcă un om cu banii ăştia în ţara asta, nu prea ai din ce să drămuieşti aici. Nu prea ai din ce să drămuieşti", ne-a spus un bărbat.

Pensionari nevoiți să lucreze pentru a trece luna cu bine

Reporter: Spuneţi-mi, acceptaţi şi persoane mai în vârstă?

Angajator: Dumneavoastră sunteţi de la o societate de recrutare?

Reporter: Nu, nu sunt de la o societate de recrutare, caut pentru mama mea. 

Angajator: Doamnă, nu ştiu ce să vă spun, pentru că este... cum să vă zic, avem şi curte şi sunt şi lucrări... 

Pensionar: Unde am lucrat, mai lucrez în continuare câte două ore pe zi.

Reporter: Şi nu vă este greu?

Pensionar: Mi-e greu, dar m-am obişnuit aşa şi mi se pare că am de unde să plec şi unde să mă duc. 

Cristina Oprea, reporter Observator: 85% din angajaţi spun că veniturile actuale abia le ajung de la o lună la alta. Nici vorbă nu poate fi de economii. Nu e de mirare că, în aceste condiţii, șase din zece angajaţi spun că iau în calcul să lucreze chiar şi după vârsta pensionării.

Autorităţile spun că legea este de partea vârstnicilor

Alina Ghercioiu, reprezentant AJOFM Dolj: Repet, pentru orice persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, precizez de asemenea faptul că discriminarea pe orice criterii, inclusiv cel de vârstă, este interzisă de lege. 

Legea e clară, doar că nimeni nu verifică dacă ea se şi aplică. Mai ales că e foarte greu de demonstrat că unele persoane sunt refuzate de angajatori din cauza vârstei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Experiment Observator: Motivele invocate de angajatori pentru a refuza persoanele în vârstă: "Nu cred că o să faceți față, doamnă"