Antena Meniu Search
x

Raluca Turcan, anunț despre pensionarea anticipată: ”Încercăm să mai facem un pic de curățenie”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seara, că este exclus ca pensia anticipată să fie elimnată, acest drept fiind prevăzut peste tot în lume.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 31.05.2021, 21:34

Raluca Turcan, anunț despre pensionarea anticipată
Raluca Turcan, anunț despre pensionarea anticipată: ”Încercăm să mai facem un pic de curățenie” - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta (arhivă)

„Sunt trei factori care marchează decizia legată de vârsta de pensionare: speranța de viață la naștere, calitatea vieții active și speranța de viață la momentul pensionării. România din nefericire este sub media europeană la toți acești trei indicatori”, a spus Raluca Turcan, la Antena3.

Creșterea vârstei de pensionare, subiect de discuție la nivelul UE

Potrivit ministrului Raluca Turcan, în UE se vorbește despre creșterea vârstei de pensionare.

„Uitându-ne comparativ pe sistemele de pensii din UE putem să vedem că 14 țări din UE au în stabilirea pensiilor atât mijloace de penalizare pentru vârsta de pensionare sau calcularea pensiei, dar și mijloace stimulative de menținere în viața activă. Avem, cred, două sau trei țări care au doar mijloace stimulative și două țări, România și Grecia, care au doar sancționări în privința pensionarii anticipate. Eu cred că este momentul ca în România să ajungem pe de o parte să stimulăm menținerea în viața activă a oamenilor, dacă pot și dacă doresc, să menținem acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbați și femei, pe care deja îl avem asumat în legislația în vigoare și, în același timp să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionării anticipate”, a spus Turcan, potrivit Mediafax.

Întrebată dacă va fi eliminată pensia anticipată, Raluca Turcan a răspuns că acest lucru este exclus.

„Exclus! Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Ea există peste tot în lumea aceasta. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionarea anticipată”, a mai spus ministrul

Angajatorii, verificați de Ministerul Muncii

Turcan a precizat că Ministerul Muncii va lansa în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatori care, din diferite motive, fac solicitări să intre în condiții de de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă și implicit pensionare anticipată.

Ministrul a dat exemplul unui pompier de la o primărie care a mers în instanță și a cerut aceeași grupă de vârstă ca un pompier de la SMURD și a câștigat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Raluca Turcan, anunț despre pensionarea anticipată: ”Încercăm să mai facem un pic de curățenie”