Exploatare auriferă, blocată definitiv. Localnicii din Certej nu stiu ce sa creadă
Anul trecut, Curtea de Apel Cluj a anulat planul urbanistic în baza căruia a fost avizat și autorizat proiectul minier.
- Localnicii din Certej nu prea stiu ce sa creadă.
- Multi au lucrat în trecut în exploatarile miniere din localitate.
Recent, şi magistraţii din Oradea au respins și ultima cale de atac extraordinar. Conducerea societăţii spune că firma a cheltuit pana acum în România peste 200 de milioane de dolari.
Nicolae Stanca, director general Deva Gold: Au fost bani bagati în lucrari de cercetare geologica, plata salariilor, dezvoltare linie electrica, constructii, aductiuni cu apa, studii, avize de mediu.
Daca vestea blocarii proiectului a fost primită cu bucurie de ONG-urile de mediu, localnicii din Certej nu prea stiu ce sa creadă. Multi dintre bărbatii de aici au lucrat în trecut în exploatarile miniere din localitate.
Proiectul minier din localitatea hunedoreana Certeju de Sus a fost propus de o companie canadiană. Acum firma va disponibiliza jumătate dintre angajati şi va opri şi împăduririle de teren.
Nicolae Stanca, director general Deva Gold: E vorba de 59 ha de pădure defrisate în 10 ani, in anul constructiei se defrişau 9 hectare, 10 maxim.
La blocarea sa, proiectul de la Certej se afla in faza de constructie a minei. Era estimata o producţie anuală de trei milioane de tone de minereu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰