Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fabrică de permise auto descoperită de procurorii antimafia. Cu 3.000 de euro oricine devenea şofer

Fabrica de permise de la Piteşti e istorie. Anchetatorii au descoperit acum o reţea uriaşă de falsificatori de permise întinsă în opt judeţe şi în Bucureşti. Practic, cu 3000 de euro, oricine devenea şofer. Primea un carnet de conducere străin, dar contrafăcut, pe care apoi doar îl preschimba la un ghişeu de la noi. Cel puţin 50 de falşi şoferi au circulat astfel pe drumuri în ultimul an. Asta în condiţiile în care ţara noastră este campioană la numărul de decese în trafic. Cinci români mor zilnic în accidente rutiere.

de Cristi Georgescu

la 08.07.2020 , 22:46

  • Un permis fals costa 3.000 de euro
  • Cel puțin 50 de "șoferi" au circulat cu act falsificat

Cel puţin 50 de români au apelat la serviciile falsificatorilor şi au circulat cu permise false pe drumurile din România. Preţul inconştienţei: 3.000 de euro.

Practic, pentru a putea să intre în posesia unui permis venit din alte state, un beneficiar avea câteva lucruri mărunte de îndeplinit. Le dădeau membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie şi un specimen de semnătura. Apoi, cu aceste date erau falsificate carnetele de conducere. Cu ele ajungeau la serviciul permise de la noi, unde îl preschimbau cu unul românesc.

România permite preschimbarea actelor de conducere din state membre ale Uniunii Europene, din statele membre ale Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană. În total, peste 80 de ţări. Procedura era simplă: odată ce aveau permisul contrafăcut în unul dintre aceste state, falşii şoferi mai aveau de depus o cerere, actele de identitate, fişa medicală şi dovada plăţii pentru permisul de conducere. Apoi, aveau drum libewr în România. Până astăzi. Când s-au trezit cu mascaţii peste ei:

Vezi și

Mihai Gârbea, avocat: Clientul meu spune că e nevinovat. El are un permis de mult timp.

De la jumătatea anului 2019, caracatiţa falsificatorilor s-a extins în 8 judeţe şi în Capitală. Procurorii antimafia au făcut astăzi 61 de percheziţii şi au ridicat 79 de oameni pentru audieri. Inclusiv mai mulţi capi ai reţelei. Potrivit anchetatorilor, afacerea ilegală era pusă la cale de 9 cetăţeni români şi străini.

Oana Bunghez, purtător de cuvânt IPJ Prahova: Scopul grupului îl constituie obținerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru de către persoane care nu posedau capacităţile necesare obținerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.

Procurorii îi cercetează acum pentru constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, luare şi dare de mită.

Cristi Georgescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » Fabrică de permise auto descoperită de procurorii antimafia. Cu 3.000 de euro oricine devenea şofer