Falimentul, gustul amar al laptelui
Laptele românesc este pe cale de dispariţie. Fermierii români atrag atenţia că peste 60 la sută din ferme s-ar putea închide odată cu eliminarea cotelor la lapte de la 1 aprilie şi că piaţa va fi inundată cu lapte de import
Laptele românesc este pe cale de dispariţie. Fermierii români atrag atenţia că peste 60 la sută din ferme s-ar putea închide odată cu eliminarea cotelor la lapte de la 1 aprilie şi că piaţa va fi inundată cu lapte de import
Oamenii spun că unii procesatorii i-au anunţat deja că întrerup contractele şi se plâng că nu vor mai avea cui să vândă ceea ce produc.
Pasul următor e falimentul. Odată cu eliminarea cotelor la lapte de la 1 aprilie, oamenii se aşteaptă ca în ţară să vină mai mult lapte de import, la preţuri mai mici decât cele practicate de producătorii de la noi. În plus, fermierii spun că unii procesatori i-au anunţat deja că vor să întrerupă contractele.
Iar cei mai afectaţi sunt micii producători care nu vor putea să facă faţă concurenţei. Fermierii cer subvenţii mai mari şi să le fie permis să îşi vândă marfa în pieţe volante. Totodată, susţin că procesatorii le impun preţuri mai mici, deşi ieftinirea nu se vede şi la raft. Litrul de lapte se vinde la poarta fermei cu sume cuprinse între 1 leu şi 1 şi 80 de bani, iar la raft preţul cel mai mic este de 3 lei şi 50 de bani. Asta în condiţiile în care un litru de lapte de import se vinde şi cu 1 leu.
Pe de alt parte, procesatorii susţin că embargoul cu Rusia a făcut ca în România să vină foarte multe produse finite din import şi că nici ei nu mai pot să vândă marfa către magazine.
Producătorii din industria laptelui se aşteaptă ca piaţa să fie invadată cu produse din Polonia, Slovenia, Ungaria şi Germania.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰