Antena Meniu Search
x

Zeci de familii din Cumpăna, disperate din cauza alunecărilor de teren

Zeci de familii din Cumpăna trăiesc la marginea prăpastiei de aproape un an! Malul canalului Dunăre-Marea Neagră trebuia consolidat până în luna februarie, însă lucrările bat pasul pe loc. După patru luni de la deschiderea şantierului, nu mai există fonduri pentru continuarea lucrărilor.

De Andreea Filip la 30.01.2020, 22:06
Vezi și

Zeci de familii din Cumpăna trăiesc la marginea prăpastiei de aproape un an! Malul canalului Dunăre-Marea Neagră trebuia consolidat până în luna februarie, însă lucrările bat pasul pe loc. După patru luni de la deschiderea şantierului, nu mai există fonduri pentru continuarea lucrărilor. Iar oamenii văd cum pământul continuă să se rupă sub ochii lor şi să le înghită casele.

De aproape un an, în Cumpăna, abisul se adânceşte. O catastrofă care putea fi prevenită de acum doi ani, spun oamenii care au ajuns să locuiască la marginea prăpastiei. 

Lucrările de consolidare au început abia în septembrie 2019, după luni de plângeri şi sesizări. Asta deşi malul face parte din Canalul Dunăre - Marea Neagră, obiectiv de interes naţional, şi orice lucrare trebuie executată în regim de urgenţă. 

Cu toate astea, şantierul este acum pustiu pentru că nu mai există fonduri. 

Felicia Martin, responsabil contract: Deci, am cheltuit banii din sursele proprii. Şi datorită acestui fapt am sistat lucrărea până la aprobarea bugetului de către Ministerul Transporturilor. În momentul de faţă, conform contractului, ne-am pregătit un program de conservare a lucrărilor pe care le-am făcut până la ora actuală

Lucrările ar fi trebuit finalizate în luna februarie. În realitate, sunt făcute doar în proporţie de 10%. 

Pentru asta s-au cheltuit cinci milioane de lei din fondurile Administraţiei Canalelor Navigabile. 

Alte 35 de milioane de lei ar fi trebuit să vină de la bugetul de stat, încă de anul trecut. 

Mariana Gaju, primar Cumpăna: Malul cedează zi de zi conform informărilor pe care ACN-ul le transmite atât Primăriei Cumpăna, cât şi Prefecturii Constanţa, dar mai ales şi la nivel de minister, Ministerul Transporturilor

În faţa pericolului iminent, autorităţile locale caută soluţii pentru 27 de familii. 

Opt familii au fost evacuate încă din luna august, anul trecut. 

Două mari alunecări de teren au avut loc în lunile mai și august 2019. Atunci, opt familii au fost evacuate de aici pentru că între gospodăriile lor şi malul care se surpă zilnic au rămas unul, doi, maxim trei metri. 

Gheorghe Brânzei, localnic evacuat: Acolo am investit toţi banii din familie. Copiii s-au dus, am doi băieţi, soţia s-a dus în străinătate, în Suedia şi-n Germania să facă bani ca să construim o casă. Sunt disperat. Şi cu sănătatea pentru că te lasă inima în situaţia aceasta

Beatrice Marin, localnică evacuată: Am muncit 20 de ani în străinătate. Ni s-a spus că este o calamitate naturală care nu putea fi prevenită. Asta este supărarea cea mai mare pentru că putea fi prevenită. Măcar din mai dacă se apucau. Erau mai puţini bani necesari

Potrivit unor surse, Ministerul Transporturilor lucrează la o Hotărâre de Guvern prin care să fie alocate, în cel mai scurt timp, fondurile necesare continuării lucrărilor. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Zeci de familii din Cumpăna, disperate din cauza alunecărilor de teren