Video Fără corn şi lapte. Un primar din Gorj a reuşit ce nu au putut autorităţile: Oferă pachete copiilor din banii economisiţi anul trecut
A început şcoala de zece zile, dar autorităţile au fost prinse tot nepregătite. Licitaţiile pentru laptele şi cornurile care ar fi trebuit să ajungă la şcolari încă nu s-au încheiat, iar firmele nici nu s-au înghesuit să depună oferte. Spun că suma oferită de stat este prea mică. În Gorj, de exemplu, s-au găsit furnizori doar pentru corn şi mere. Pentru lapte, procedura va fi reluată. Există însă şi elevi care primesc micul dejun la şcoală. Un primar a reuşit să le dea pachete copiilor din banii economisiţi anul trecut.
Cei aproximativ 600 de copii din comuna gorjeană Turburea primesc iaurt, mere şi cornuri în fiecare săptămână. Pentru că programul naţional Laptele şi cornul a fost implementat târziu în fiecare an, autorităţile au găsit singure rezolvarea.
Ion Bîrcă, primar Turburea: Ce facem acum este din economia banilor pe care i-am avut pe anul școlar 2021 - 2022, până în septembrie.
Reporter: Cine face cumpărăturile? Ce produse primesc copiii?
Ion Bîrcă, primar Turburea: Mergem la engros, primim certificate de calitate şi cumpărăturile le facem noi, primăria: asistentele comunitare, oamenii din primarie, Poliţie Locală.
Circa 50 de mii de lei cheltuieşte primăria, în fiecare an, cu pachetele distribuite în şcolile şi grădiniţele din localitate. Cheltuielile ar trebui să fie decontate de Consiliul Județean până la finalul anului. În Gorj, mai sunt încă două primării care fac la fel. Restul de 67 de localităţi aşteaptă să fie rezolvată problema la nivel judeţean.
Autorităţile au fost prinse tot nepregătite
Licitaţia a fost demarată din iunie, dar termenele au fost amânate din cauza preţurilor tot mai mari. După ce a fost majorată valoarea contractului, a venit interes doar din partea a patru furnizori pentru corn şi mere. Motivul e lesne de înţeles. Sumele prea mici: nici măcar un leu pentru o porţie.
Cosmin Popescu, președinte CJ Gorj: Pentru lapte de consum, produse lactate, săptămâna viitoare, reluăm procedura. Nu ştiu care sunt motivele. Poate preţul, dar avem obligaţia legală de a repeta procedura neavând nicio ofertă.
În Gorj, sunt circa 30 de mii de elevi care ar trebui să primească zilnic corn şi lapte, la şcoală. Valoarea contractului este de peste 7 milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰