Amendă maximă pentru femeia care și-a abandonat motanul pe un câmp, în Suceava
Pentru prima dată în 16 ani, poliţiştii au aplicat amenda maximă prevăzută de lege pentru abandonul unui animal. 3.000 de lei este suma pe care trebuie să o plătească o femeie din Suceava care şi-a părăsit motanul pe un câmp. O tânără cu prezenţă de spirit a dat-o în vileag, după ce i-a fotografiat numărul de înmatriculare al maşinii. Pisica a fost salvată şi îşi caută acum o nouă familie.
- Datorită unei iubitoare de animale, motanul Lucky a primit o nouă șansă
- Fosta stăpână și-a recunoscut fapta și a primit amenda maximă
- Subiectele zilei sunt în Observator 19, la Antena 1
Faceţi cunoştinţă cu Lucky. Un motan cu un nume predestinat. Pentru că norocul l-a salvat de o viaţă pe stradă. În urmă cu mai bine de o lună, fosta lui stăpână a decis să-l abandoneze, aşa că l-a aruncat pe un câmp de lângă comuna Buneşti, din judeţul Suceava. Scena a fost văzută de o femeie care trecea întâmplător prin zonă.
Dana Bujorean, martoră la abandon: În faţa noastră a apărut doamna cu maşina oprită, s-a dat jos din maşină, avea sacul în mână şi am văzut-o cum a aruncat din sac pisoiul. Şi am coborât din maşină şi am întrebat, doamnă, ce faceţi, unde-l lăsaţi aici şi ea a zis "aaa păi e doar un pisoi".
Fără nicio urmă de regret, femeia s-a urcat apoi în maşină şi a demarat în trombă. Doar că martora la abandon a avut prezenţa de spirit să facă o poză numărului de înmatriculare al maşinii. Iar cu sprijinul unei asociaţii pentru animale, Dana Bujorean a depus plângere la poliţie. O lună mai târziu, femeia care şi-a abandonat motanul a fost amendată cu trei mii de lei.
Roxana Ciornei, reprezentantă Casa lui Patrocle: Este o premieră naţională faptul că s-a aplicat sancţiunea maximă prevăzută de lege.
Ionuţ Epureanu, poliţist: Animalele nu pot să se exprime, să fie audiate, doamna a recunoscut comiterea faptei.
Pentru Lucky este un final fericit. Motanul aşteaptă acum să-şi cunoască noua familie.
Lucky este acum într-un adăpost de animale abandonate, dar are nevoie ca în cel mai scurt timp să îşi găsească un stăpân.
Coca Pelin, directoare adăpost temporar: Probleme de sănătate nu are, e deparazitat, e jucăuş, e foarte afectuos, acum are şi el emoţii.
În România, sute de animale sunt abandonate zi de zi.
Roxana Ciornei, reprezentantă Casa lui Patrocle: Lumea abadonează pui la ghene de gunoi, pe câmp, în şanţuri, în păduri, acolo nu există martori, nu avem pe cine trage la răspundere.
De la începutul anului, în Suceava, au fost deschise 25 de dosare penale pentru cei care şi-au abandonat sau chinuit animalele. Şi în doar 15 dintre ele au fost găsiţi autorii. Un număr mic, având în vedere că, potrivit ONG-urilor, în fiecare zi, zece animale sunt maltratate în România. Problema e veche. Oficialii pregătesc abia acum o nouă structură în Poliţia Română: Poliţia Animalelor.
Roxana Ciornei, reprezentantă Casa lui Patrocle: Credem că este imposibil de înfiinţat poliţia animalelor pentru că nu există logistică, nu există adăposturi, nu există infrastructură
În schimb, ONG-urile cer respectarea legii privind protecţia animalelor, înăsprirea sancţiunilor şi campanii masive de sterilizare a animalelor comunitare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰