Antena Meniu Search
x

Fenomen extrem surprins de turiştii de la Marea Neagră. Explicaţia dată de specialişti

Fenomenele extreme afectează şi Marea Neagră. Noi vârtejuri asemănătoare unor tornade au răscolit apa la câţiva kilometri de ţărmul ucreainean. Se numesc trombe marine, explică specialiştii, şi sunt mai puţin periculoase decât tornadele.

Vezi și

Fenomenele extreme afectează şi Marea Neagră. Noi vârtejuri asemănătoare unor tornade au răscolit apa la câţiva kilometri de ţărmul ucreainean. Se numesc trombe marine, explică specialiştii, şi sunt mai puţin periculoase decât tornadele.

Vârtejul care a legat cerul de mare i-a înspăimântat pe turiştii care-şi vedeau liniştiţi de vacanţă pe malul ucrainean al Mării Negre. Vântul s-a înteţit dintr-o dată, iar în văzduh a apărut o pată întunecată. Dar astfel de imagini au fost surprinse şi la noi, la Vama Veche.

RĂZVAN MATEESCU, cercetător ştiinţific:

 Noi le-am întâlnit foarte des în zona Portiţa. Se numesc trombe marine. Este mult spus tornadă pentru aceste fenomene.

Trombele marine se formează în momentul în care din direcţia plajei vine o cantitate imensă de aer cald. Aceasta întâlneşte frontul de aer rece care se deplasează cu peste 80 de kilometri pe oră, din larg. Deasupra se formează nori negri. Apa mării se condensează rapid, aşa se face că în pâlnia ridicată deasupra mării este doar aer. Tromba se poate risipi în câteva minute, dar poate dura şi câteva zeci.

SIMION NICOLAEV, directorul Institutului de Cercetări Marine:

 În principal, aceste lucruri se întâmplă în zonele de mică adâncime, acolo unde influenţa uscatului este dominantă. Ele se întâmplă la intervle mai mario de timp, iar dezvoltarea pe verticală este mult mai puternică.

Constantin Culea este marinar şi a navigat de multe ori prin mijlocul în zona Floridei, dar şi în Filipine, acum zeci de ani. Din cauza încălzirii globale, astfel de fenomene neobişnuite au ajuns să se formeze şi la noi.

CONSTANTIN CULEA, marinar:

Se navighează ori contra centrului tornadei, ori mergi pe tornadă. Deci în zona în care se mişcă tornada, mergi pe ea. 

Atunci când se apropie de uscat, tromba îşi pierde din instensitate. Cele mai periculoase rămân tornadele formate pe uscat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Fenomen extrem surprins de turiştii de la Marea Neagră. Explicaţia dată de specialişti