Cinci fermieri din Cluj au deschis cooperativa Frăţia Bacilor Ardeleni
Pasiunea pentru gustul tradiţional de acasă a fost transformată într-o afacere de succes de cinci fermieri din Cluj, care au redescoperit avantajele unei noţiuni mult hulite odinioară: cooperativa. Frăţia Bacilor Ardeleni, căci aşa au botezat asociaţia lor, a luat naştere cu bani din fonduri europene
Pasiunea pentru gustul tradiţional de acasă a fost transformată într-o afacere de succes de cinci fermieri din Cluj, care au redescoperit avantajele unei noţiuni mult hulite odinioară: cooperativa. Frăţia Bacilor Ardeleni, căci aşa au botezat asociaţia lor, a luat naştere cu bani din fonduri europene şi are în plan să facă concurenţă serioasă marilor companii din piaţă.
O specialitate pe bază de lapte care pare să fie ingredientul succesului în asocierea celor cinci fermieri din Cluj.
Ideea a venit după ce s-a constatat că, în ultimii ani, creşterea vacilor de lapte e o afacere mai greu de susţinut pentru producătorii mici. Iar preţul obţinut pe un litru de lapte trece cu greu de un leu, în timp ce în magazine se vinde apoi la o valoare şi de cinci ori mai mare.
E pus în practică astfel conceptul de lanţ scurt de producţie. Aproape 1500 de litri de lapte sunt colectaţi în fiecare zi, lapte care ulterior va fi procesat într-o fabrică din Mociu şi din care se va produce brânza după reţete secrete şi tradiţionale.
Fermierii vor să dubleze pe viitor cantitatea de lapte colectat şi astfel să includă în cooperativa lor şi mai mulţi producători.
Proiectul de dezvoltare peste acesta pe termen lung este de a încuraja producătorii să se alăture. Brânzeturile artizanale ca produs finit urmează să fie vândute, pentru început, într-o reţea de magazine din Cluj.
Potrivit statisticilor, în România, brânzeturile reprezintă jumătate din valoarea totală a pieţei lactatelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰