Video Festivalul verzei de la Frumoasa a ajuns la a 14-a ediție. Conform obiceiului, recolta trebuie strânsă într-o singură zi
Este mijlocul toamnei aşa că ultimele roade aşteaptă să fie culese. În comuna Frumoasa, din judeţul Harghita, tăiatul verzei marchează oficial sfârşitul recoltei. Aflat la a paisprezecea ediţie, Festivalul Verzei aduce împreună oamenii din toată regiunea.
La Frumoasa, Festivalul Verzei este în toi. Plantaţiile se întind pe 33 de hectare, şi nu există familie în comună care să nu cultive varză.
Conform obiceiului, varza trebuie recoltată într-o singură zi, aşa că oamenii se adună în zorii zilei şi nu pleacă până când recolta nu este strânsă. Alături de producători, oamenii din satele vecine se adună pentru a cumpăra varza pentru iarnă.
Bors Timar Agota, localnică: Varza de la Frumoasa este bună petru că are tradiţie şi deja de Crăciun putem să facem sarmale, deci e gata de gătit.
Reţeta pentru o varză murată ca la carte nu mai este de mult un secret pentru localnici
Bors Timar Agota, localnică: Se curăţă varza, se taie în cruce şi se pune sare şi peste 2-3 zile, maxim o săptămână se pune apa. Cimbru şi mărar se pune dedesuptul butoiului.
Dacă anii trecuţi localnicii se întreceau în preparate cu vază cu ocazia festivalului, anul acesta pandemia nu a permis desfăşurarea concursurilor culinare.
Ferenc Tibor, primar Frumoasa: Acum în condiţii de pandemie vedeţi că nu am putut să organizăm partea culturală şi gastronomică. Numai târgul şi tăierea verzei.
La târgul organizat în Frumoasa, un kilogram de varză se vinde cu 2 lei. În pieţe un kilogram de varză ajunge să coste şi dublu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰