Antena Meniu Search
x

Video Filarmonica Moldova arată ca după bombardamente. Monumentul istoric zace în paragină de mai bine de 10 ani

În vremuri de pace, în România găsim clădiri care arată ca după bombardamente. Nepăsarea şi trecerea timpului au lăsat urme asemănătoare războiului pe clădirea - monument istoric - din centrul Iaşiului, unde până în urmă cu 10 ani funcţiona Filarmonica Moldova. Acum, la un deceniu distanţă, când clădirea stă să cadă, apare şi prima urmă de speranţă. Autoriţăţile locale au început să caute surse de finanţare pentru renovarea ei. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 09.04.2022, 09:01

Vezi și

30 ianuarie 2013. La Filarmonica din Iaşi se ţinea ultimul spectacol pe scenă. Nici artiştii, nici publicul nu ştiau la acea vreme că după doar câteva zile se va pune lacătul pe uşa instituţiei de cultură. Și atunci, ca și acum, se putea vedea cu ochiul liber ca monumentul istoric este un adevărat pericol public.

Cei aproape 10 ani care au trecut și-au lăsat adânc amprenta asupra clădirii

În unele zone, pereții mai rezistă doar pentru că sunt sprijiniți în bârne de fier pentru a nu se prăbuși. Există zone în clădire în care chiar și la cea mai mică atingere... cade tencuiala. Şi mai mult decât atât de a lungul timpului s-au mai încercat diverse lucrări pentru a întări structura de rezistența a clădirii, motiv pentru care podeaua a fost săpată și totul a rămas în acelaşi stadiu.

Chiar și în aceste condiții, în tot acest timp, artiștii de la Filarmonica Moldova din Iași au continuat să repete aici.

Bujor Prelipcean, director Filarmonica Moldova Iași: Aceasta este sala care, acum se împlinesc 10 ani, zace fără spectatori. Dar frumos este că instrumentiştii şi coriştii au voie să intre. Doar publicul nu are voie. 

Dan Prelipcean, Fondator Cvartet Voces: Noi de seperat, sperăm, dar nu ştiu în ce măsură mecanismele acesta care, de regulă, se unesc atât de greu vor fi puse în mişcare ca să soluţionăm odată pentru totdeauna acestă problemă dureroasă. 

Abia acum, la un deceniu distanță, Consiliul Județean Iași caută surse de finanțare pentru reabilitarea clădirii din centrul istoric. Noua sală ar urma să aibă cu 200 de locuri în plus şi va fi asemănătoare cu sala din Viena. 

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași: Am depus cererea de fonduri europene prin PNRR, pregătim solicitarea şi pentru fonduri de la ADR pentru că, după aproape un deceniu, considerăm că Iaşul, ca şi capitală culturală a României, are nevoie de un sediu pentru filarmonica noastră.

Ar fi nevoie de cel puțin 10 milioane de euro pentru refacerea clădirii. Dacă, de unde și când vor veni banii, rămâne de văzut. Până atunci, impozantul monument istoric rămâne acoperit cu pânze desenate, pentru a ascunde starea avansată de degradare în care se află și pentru ai feri pe cei care trec prin zonă de bucăţile de tencuială ce se pot desprinde oricând din clădire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Filarmonica Moldova arată ca după bombardamente. Monumentul istoric zace în paragină de mai bine de 10 ani