Meniu LIVE
Search
x

Video Pericol la pliculeţ. Cât de toxice sunt pentru organism vopselele folosite pentru a colora ouăle de Paşte

Otravă la pliculeţ. Asta se vinde în pieţe în ultima vreme. Multe dintre plicurile cu vopsea pentru ouăle de Paşte sunt pline de substanţe toxice. În căutarea unui preţ mai bun, gospodinele riscă sănătatea lor şi a celor dragi.

De Angela Bertea la 12.04.2022, 21:27
Vezi și

Pentru doar un leu această doamnă vinde la colţ de stradă punguţe cu otravă. Negustorii de ocazie încearcă să ia ochii clienţilor cu frumuseţea ouălor vopsite cu cerneală tipografică. Câţiva metri mai încolo primim chiar şi instrucţiuni de folosire. 

Vânzător: Să fie uscată coaja şi puneţi un pic.

Reporter: Cam câte ouă ies dintr-o pungă?

Vânzător:  Ies aproape zece ouă. 

Pe acelaşi subiect

Mihai Voloșeniuc - director DSVSA Suceava: Aceste produse trebuie sa fie etichetate corespunzător, să aibă instrucțiuni de utilizare, sa știm cum le folosim.

Pericolul la care se expun oamenii

Chiar dacă nu sunt consumate direct, substanţele toxice pot ajunge în albuş şi apoi în organism, unde pot provoca tulburări digestive. Pericolul este cu atât mai mare cu cât unele au efecte cancerigene. Iar riscul pentru copii e şi mai mare. Specialiştii ne recomandă să consumăm doar produse autorizate. 

Mircea Oroian - Universitatea Ştefan cel Mare:  Am in mână patru coloranţi alimentari care sunt utilizati în perioada pascală. Toți cei 4 sunt aprobaţi pin regulamentul Uniunii Europene din 2011.

Gabriela Băncilă - DSP Suceava: Nici acelea nu sunt 100% garantate pentru că tot sunt produse chimice, dar cel puţin trec printr-un control de calitate. 

Cei care vor să pună pe masă produse mai sănătoase pot să-şi facă acasă vopsea naturală, ca pe vremea bunicilor. 

Pentru vopsirea ouălor cel mai indicat este ceva natural, coji de ceapa rosie. Vopselele astea, chimicalele astea, nu știu câtă încredere avem în ele.

Inspectorii sanitari spun că în următoarele zile vor fi mai multe controale atât în pieţe, cât şi în magazine. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Pericol la pliculeţ. Cât de toxice sunt pentru organism vopselele folosite pentru a colora ouăle de Paşte