Antena Meniu Search
x

Update Florin şi Victor, cuplul gay care a obţinut o victorie istorică la CEDO. "Familia noastră merită, în această ţară, recunoaştere socială şi protecţie juridică"

Decizie istorică în cazul căsătoriilor gay! Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că România a încălcat dreptul la respectarea vieţii private şi de familie în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Persoanele gay spun că vor să aibă dreptul de a-şi vizita partenerul la spital, de a avea asigurare medicală comună sau drept de moştenire. Biserica a reacţionat vehement. 

de Redactia Observator

la 23.05.2023, 20:07

Vezi și

În urmă cu patru ani, Florin Buhuceanu şi partenerul lui de viaţă au dat statul în judecată pentru refuzul recunoaşterii relaţiei lor de familie. Alte 20 de cupluri de acelaşi sex le-au urmat exemplul. Azi, au avut prima victorie

Florin Buhuceanu: "Această decizie care confirmă că familia noastră, Florin şi Victor este o familie care merită, în această ţară, recunoaştere socială şi protecţie juridică ne dă şi sentimentul că putem trăi în ţara asta pe mai departe."

Iustina Ionescu, avocata care i-a reprezentat Florin şi Victor: "Familiile au nevoie chiar astăzi de toate aceste drepturi de recunoaştere din partea statului român pentru că unele dintre ele sunt împreună de ani de zile."

Comunitatea LGBT reclamă că statul român ignoră situaţii de viaţă ale cuplurilor de acelaşi sex.

Pe acelaşi subiect

Iustina Ionescu, avocată: "Partenerul în cazul unui cuplu de acelaşi sex care i-a fost partener ani de zile este considerat un străin, este lăsat pe dinafară. Au fost situaţii în care persoane care au încercat să fie prevăzători şi au încercat să îşi lase prin testament locuinţa comună, dar acesta a fost atacat de alte rude, moştenitori."

Reacția BOR după anunțarea deciziei

Imediat după decizie, Biserica a reacţionat: "Patriarhia Romană dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți". 

Procesul de schimbare a legislaţiei va fi însă unul lung pentru că România trebuie să schimbe codul civil. Iar până atunci are o altă pârghie - să atace, în termen de 3 luni, decizia la Marea Cameră. 

Asztalos Csaba, CNCD: "Prin atacarea acestei decizii ar putea să câştige ceva timp, dar fără nicio finalitate. Dacă nu va implementa, România riscă sancţiuni care pot să ducă inclusiv la suspendarea dreptului de vot în consiliul de miniştri." 

Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria nu recunosc nici ele parteneriatul cuplurilor de acelaşi sex. În vreme ce Marea Britanie, Olanda, Suedia, Danemarca şi Spania şi-au adaptat legislaţia pentru a permite căsătoriile între persoanele gay.

Poziția BOR față de parteneriatul civil

"Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei.

În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia. Cadrul legal care protejează în mod optim «creșterea, educația și instruirea copiilor» este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României).

Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate. Legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea «căsătoriei între persoanele de același sex», ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această «căsătorie». 

Acordarea unui statut legal cuplurilor» de același sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o șireată și favorabilă mișcare politică spre acordarea «dreptului» de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează totuși în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie.

Experiența statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex este grăitoare.

Domeniul dreptului familiei este însă «strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde», așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Florin şi Victor, cuplul gay care a obţinut o victorie istorică la CEDO. "Familia noastră merită, în această ţară, recunoaştere socială şi protecţie juridică"