Antena Meniu Search
x

Un focar de pestă porcină a izbucnit tocmai în satul în care primarul spunea că virusul ar putea ajunge doar aruncat din elicopter

Vezi și

Nici controalele, nici covoarele cu dezinfectanţi n-au oprit boala. Acum, edilul dă vina pe un localnic, pe care îl acuză că a strecurat pe furiş oi purtătoare de virus în comună. Primarul cere ca acesta să nu fie despăgubit pentru porcii pe care i-a pierdut.

"Pe aici virusul nu trece" era motoul primarului din Roseţi, Călăraşi, la începutul săptămânii. Localnicii şi-au dezinfectat coteţele, iar transportul de animale a fost interzis. Chiar şi aşa, după două zile, izbucnea primul focar de pestă. 

Constantin Vasile, localnicul acuzat că a adus pesta în comună: "Deci când i-am castrat se băteau şi am băgat vreo 4-5 aici. Ăştia s-au îmbolnăvit, ăia de acolo nu aveau nimic."

Autorităţile i-au tăiat crescătorului toţi cei 17 porci. Primarul nu-i plânge de milă.

Nicolae Râjnoveanu, primarul comunei Roseţi: "A fost învăţat ca aceste animale să le crească de capul lui. Fără a respecta vreo măsură sau vreo regulă."

Regulile au legătură cu "balta", aşa cum numesc localnicii o insulă de lângă comună, des vizitată de mistreţi.

Ameninţarea pestei a schimbat lucrurile. Trecerea turmelor a fost interzisă, de teamă ca acestea să nu intre în contact cu mistreţii. Un lucru pe care fermierul nu l-ar fi respectat.

Convins că fermierul i-ar fi băgat pesta în comună, primarul cere acum sancţiuni.

Nicolae Râjnoveanu, primarul comunei Roseţi: "Nu sunt de acord a fi despăgubit şi că să fie aplicată contravenţie conform legii."

Constantin Vasile, localnicul acuzat că a adus pesta în comună: "Vacile şi oile le-am adus, deja, de două luni de zile. Să nu zic două luni, dar aproape două luni de zile de când sunt aduse aici!"

Speriat de pestă, primarul vrea acum ca toate animalele sălbatice din zonă să fie împuşcate. Chiar şi câinii maidanezi. Nu îşi face griji, însă, pentru porcii pe care i-am găsit pe insula din apropiere. 

Nicolae Râjnoveanu, primarul comunei Roseţi: "Fiecare crescător de animale, acolo, are împrejumuită suprafaţa, dacă aţi observat, cu gard electric."

Între timp, pesta se extinde în Călăraşi. Un focar a fost localizat şi în comuna Ciocăneşti. 

952 de focare de pestă porcină africană au fost confirmate, până acum, în 13 judeţe. Peste 320.000 de porci au fost eutanasiaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Un focar de pestă porcină a izbucnit tocmai în satul în care primarul spunea că virusul ar putea ajunge doar aruncat din elicopter