Gest cutremurător! Un fost comandant al jandarmilor români din Afganistan s-a sinucis, după două misiuni pe front
Un fost comandant al jandarmilor români din Afganistan a fost găsit mort într-o pădure, la trei zile de când a dispărut.
A scăpat de două ori din iadul de pe front, dar şi-a luat singur viaţa, acasă, în România. Un fost comandant al jandarmilor români din Afganistan a fost găsit mort într-o pădure, la trei zile de când a dispărut. Decorat în urmă cu doi ani de preşedintele Poloniei pentru merite deosebite, militarul era măcinat, spun chiar apropiaţii, de o afecţiune diagnosticată prea puţin în ţara noastră: stresul post-traumatic.
Viorel Cristea avea 42 de ani şi era unul dintre cei mai apreciaţi jandarmi din ţară. Avea două misiuni la activ în Afganistan, iar pentru curajul său primise numeroase decoraţii, inclusiv Steaua Afganistanului, oferită de preşedintele Poloniei.
Recent, intrase în concediu de odihnă, iar ultimele zile le-a petrecut alături de familie, în localitatea Galicea din Vâlcea. Dumincă a fost văzut ultima dată în viaţă. A plecat de acasă, fără să dea vreun semn că va face un gest extrem.
Însă nu s-a mai întors. Soţia a fost cea care a dat alarma. După două zile de căutări, jandarmul a fost găsit într-o pădure.
Grigore Ciauşescu, şeful jandarmului: "Luni dimineata, in urma telefonului pe care l-am primit de la sotia lui, cu privire la disparitia lui din ziua precedenta, niciun moment nu m-am gandit ca ofiterul ar fi recurs la un astfel de gest."
Familia ofiţerului mărturiseşte că cele două minsiuni în Afganistan şi-au pus amprenta asupra lui.
Ştefan Liţă, şef birou Psihologie Jandarmeria Română: "Sunt efecte psihologice destul de importante. prin alte tari, procentul celor care se intorc cu rani sufletesti se situeaza la 8-10%."
În România, niciun militar nu a fost diagnosticat cu sindrom post traumatic.
Ministrul Mihai Fifor a admis, în exlusivitate pentru Observator, că nu avem proceduri de diagnosticare şi tratare. Dar există soluţii.
Mihai Fifor, Ministrul Apărării Naţionale: "În primul rând, vom scoate de sub comanda şefilor de Unităţi militare partea de psihologie."
România va prelua aceste programe de recuperare de la Armata Canadei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰