Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, trimis în judecată de DNA pentru un prejudiciu de peste 300.000 de lei
Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa Dănuţ Căpăţână a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a încheiat un contract de consultanţă cu o societate comercială, fără ca acesta să fie prevăzut în planul anual al achiziţiilor publice, cauzând un prejudiciu unităţii medicale de peste 300.000 de lei.
Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa Dănuţ Căpăţână a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a încheiat un contract de consultanţă cu o societate comercială, fără ca acesta să fie prevăzut în planul anual al achiziţiilor publice, cauzând un prejudiciu unităţii medicale de peste 300.000 de lei.
Potrivit unui comunicat, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Dănuţ Căpăţână, fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Astfel, la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de Dănuţ Căpăţînă, la acea dată manager al unităţii medicale, şi o societate comercială, a fost încheiat un contract - neprevăzut în planul anual al achiziţiilor publice – având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept).
“În exercitarea atribuţiilor sale de manager şi ordonator terţiar de credite, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislaţia aplicabilă contractelor de achiziţie publică şi a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existenţa unei baze legale, deşi serviciile de consultanţă ale prestatorului nu au fost executate în totalitate şi reprezentau, în fapt, şi atribuţii proprii ale inculpatului”, se arată în comunicatul DNA.
Fostul manager este acuzat că în perioada 11 iunie 2013 – mai 2016 Spitalul Judeţean Constanţa a achitat către societatea respectivă suma de 307.900 lei, reprezentând onorariu şi prime de succes, pentru nişte servicii neexecutate în realitate, susţin procurorii anticorupţie.
“Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unităţii medicale şi un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor”, a mai precizat sursa citată.
Până în acest moment, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.
În luna august 2016, Dănuţ Căpăţână a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la patru ani şi patru luni de închisoare pentru tentativă la abuz în serviciu, după ce pe parcursul derulării procedurii de atribuire a contractului de concesiune a serviciului de producţie şi distribuţie de oxigen medicinal, în anul 2010, a încălcat dispoziţiile legale privind achiziţiile publice, decizia nefiind definitivă.
De asemenea, în octombrie 2016, fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată, fiind acuzat că ar fi încheiat ilegal contracte cu o firmă pe care o controla prin fosta lui soţie, prejudiciind unitatea medicală cu peste două milioane de lei.
În luna decembrie a anului trecut, Dănuţ Căpăţână a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 13 ani şi 4 luni de închisoare pentru spălare de bani şi luare de mită, fiind acuzat de procurorii DNA că în perioada iulie 2009 - mai 2016, a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de societăţi comerciale, sume de bani în cuantum de 310.826 euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698,78 lei, din care a primit, în total, suma de 197.858 de euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698 de lei. Banii au fost primiţi atât în mod direct, cât şi prin intermediul firmei S.C. Picus Consulting S.R.L. şi patru firme off-shore deţinute de inculpat sau de amici ai inculpatului, în schimbul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu acele societăţi comerciale. Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii, destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator.
Dănuţ Căpăţână a condus Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din 2009 şi până în mai 2016.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰