Secretarul de stat în Ministerul Energiei: "Furnizorii de energie care denunţă unilateral contractele ar trebui sancţionaţi"
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să înăsprească regulile din piaţă, iar furnizorii de energie care denunţă unilateral contractele să fie sancţionaţi, a declarat, vineri, la Parlament, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu arată bine, iar deficitul se adâncește dramatic
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să înăsprească regulile din piaţă, iar furnizorii de energie care denunţă unilateral contractele să fie sancţionaţi, a declarat, vineri, la Parlament, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Declaraţia vine în contextul în care, în această perioadă, unii furnizori de energie au ajuns să denunţe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în ultimele zile pe bursă.
Ei preferă să plătească penalităţile prevăzute în contractele pe care le denunţă, mergând apoi să vândă energia cu preţ dublu sau chiar triplu pe piaţa spot.
Întrebat de jurnalişti dacă aceste practici pot fi considerate ilegale, Tudorache a răspuns: "Este atributul ANRE să verifice acest lucruri. Ne-am dori ca ANRE să înăsprească regulile în privinţa asta şi aceste denunţări unilaterale de contracte să fie sancţionate".
"Faţă de această explozie a preţurilor la energie, am avut o serie întreagă de întâlniri la minister, unde am stat de vorbă cu ANRE, cu Consiliul Concurenţei, cu OPCOM şi cu toţi factorii implicaţi în piaţa de energie. Cauzele sunt multiple.
Am solicitat ANRE, am reiterat rugămintea să transparentizeze tot procesul acesta de căutare, pentru că ei fac o analiză, iar noi îi susţinem cu toate resursele noastre, pentru că e clar că, din punctul nostru de vedere, cauzele care au influenţat creşterea preţului, gen factori climatici, de consum şi aşa mai departe au dispărut, nu ne explicăm de ce la ora actuală preţul energiei este încă sus.
Prin mesajele date săptămâna aceasta, prin întâlnirile cu furnizorii de energie, preţul la energie a început să scadă. Astăzi am avut o întâlnire la Ministerul Energiei cu principalii producători de energie, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica", a precizat secretarul de stat.
De asemenea, întrebat dacă, în opinia sa, piaţa ar fi fost influenţată şi de declaraţiile ministrului Energiei, Toma Petcu, care a declarat, pe 12 ianuarie, că mai există stocuri de cărbune doar pentru patru zile, Tudorache a răspuns:
"Acel moment a fost unul dificil, iar declaraţiile au fost făcute într-un anumit context. Nu a fost un moment de criză. Vă referiţi că acele declaraţii au avut impact în piaţă creşterea preţului? Din analiza noastră nu a reieşit acest lucru. Nu aveau cum să influenţeze, pentru că această creştere a fost în context european, zonal, nu numai în România, dacă vă uitaţi cu atenţie".
Tudorache a dat asigurări că preţul pentru populaţie nu va creşte în urma majorărilor de pe bursă.
"Momentan nu se resimt şi în niciun caz nu se vor resimţi la populaţie. Pierderile sunt suportate de furnizori. Preţul nu creşte pentru populaţie, pentru că sunt contracte încheiate pe piaţa reglementată şi nu au cum să se reflecte asupra consumatorilor. Dau asigurări că nu va creşte preţul, am vorbit şi cu companiile implicate şi îşi vor asuma aceste fluctuaţii de preţ", a precizat secretarul de stat.
Preţurile pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM au ajuns în ultimele trei săptămâni la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an.
Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacţiona pentru orele orele 18:00 - 19:00 la preţul de 680 de lei pe MWh.
De miercuri, însă, preţurile pe piaţa spot au început să scadă, fiind de maximum 657 de lei pe MWh joi şi de 600 de lei pe MWh pentru ziua de vineri, 3 februarie.
România a înregistrat în zilele de 15 şi 23 ianuarie 2017 cel mai mare preţ al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România.
Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.
Sursă: agerpres.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰