Antena Meniu Search
x

Furtul de identitate de pe site-urile de socializare ar putea fi pedepsit cu închisoarea

Furtul de identitate pe Facebook va fi pedepsit precum furtul banilor din cont. Este decizia judecătorilor români, după ce tot mai mai multe vedete s-au trezit peste noapte cu identitatea furată pe internet. Hackerii le-au cerut mii de euro ca să le redea accesul la conturile lor.

de Redactia Observator

la 26.01.2021, 21:05

Vezi și
  • Furtul de identitate nu era considerat infracţiune până acum.
  • Furtul de identitate de pe site-urile de socializare se pedepseşte cu 1 până la 5 ani de închisoare.

Zeci de vedete s-au trezit peste noapte fără conturile de Facebook şi Instagram sau cu site-uri care le foloseau identitatea şi care le cereau bani în schimb. Carmen Brumă a păţit-o de câteva ori. Nu doar cu contul de Facebook.   

Carmen Brumă, instructor de fitness: Din păcate, am o istorie din ce în ce mai bogată la capitolul ăsta. M-am trezit că cineva şi-a făcut un site cu numele meu după care, cu foarte mult tupeu, m-a contactat să mi-l vândă. Mi-am înregistrat numele la OSIM ca să fiu sigură, astfel încât să am un plus de protecţie. Am dat în judecată, eu am avut mai multe procese. 

Pentru a-şi proteja conturile, Carmen Brumă a apelat la o firmă specializată în securitate cibernetică. 

Şi cântăreaţa Elena Ionescu a rămas de câteva luni fără contul oficial de Instagram. 

Elena Ionescu, artistă: Am intrat pe un link, pe mail, unde îmi spunea că am nişte postări licenţioase şi că dacă nu voi remedia situaţia contul va fi şters în 24 de ore. Am apăsat pe acel link de phishing şi am rămas fără cont. Am rămas fără cont e una, doar că dupa trei luni încă nu s-a rezolvat nimic. Am fost la Poliţie, am făcut toate demersurile pe centrul de ajutor al platformei Instagram, care nu răspunde sub nicio formă.  

Userul care i-a spart contul îi cere zilnic bani. 

Elena Ionescu, artistă: Omul mă şantajează aproape în fiecare zi să îi dau bani, în jur de 1.000, 1.500 de euro, dar asta nu garantează că îmi dă contul înapoi. 

Nici poliţiştii nu au soluţie. 

Elena Ionescu, artistă: Mi-au spus că, în principiu, nu au ce să facă pentru că tipul care le apare este din Turcia cu mail din Germania, dark mail, suspect la care nu au acces nici ei. 

Dragoş Stanca, expert în social-media: Cu cât ai un grad de popularitate, deci un număr de urmăritori mai mare, cu atât aceste conturi pot fi cumva folosite în diverse scopuri mai mult sau mai puţin oneroase.

50 de persoane publice, afectată de furtul de identitate în octombrie anul trecut

Până acum, furtul de identitate pe reţelele de socializare nu era considerat infracţiune. Acum, Curtea Supremă a decis să fie pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani. 

Vali Tudor, avocat: Numărul de plângeri a crescut. Era necesar. Folosirea unui nume de utilizator care aparţine altei persoane şi introducând datele reale ale persoanei respective constituie o infracţiune şi se va pedepsi ca atare. 

Dragoş Stanca, expert în social-media: Nu există nicio diferenţă între un hoţ de buzunare sau un individ care încearcă să fure datele cardului dumneavoastră din online dacă sunteţi suficient de neinstruit să lăsaţi acele date online. Trebuie să înţelegem că tot ce se întâmplă în zona virtuală, aşa zisă social-media, internet, se supun aceloraşi reguli ca viaţa de zi cu zi. Trebuie să învăţăm să ne apărăm de pericole. 

Anul trecut, în octombrie, 50 de persoane publice au fost victimele hoţilor de identitate şi au avut conturile blocate din cauza unei înşelăciuni informatice. Dosarul este cercetat de procurorii antimafia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Furtul de identitate de pe site-urile de socializare ar putea fi pedepsit cu închisoarea